Proč cvičit svaly v obličeji?

Co jsou to obličejová cvičení?

Jak stárneme, naše obličejové svaly postupně ztrácí pružnost a flexibilitu, což může vést k tvorbě vrácek a vzniku ochablé pleti. Avšak, pokud si přejete dosáhnout hladké, pevné a zářivé pleti, nemusíte ztrácet naději! Existuje snadná a přírodní alternativa ke konvenčním léčbám – cvičení obličeje, známé také jako face yoga. Tato metoda posiluje 55 svalů ve vaší tváři a podporuje produkci kolagenu a elastinu, které jsou zásadní pro udržení zdravé a mladistvé pleti.

Obličejová cvičení, často označovaná jako "face yoga" nebo "facial exercises", jsou techniky zaměřené na posílení a tonizaci svalů obličeje. Tyto svaly jsou podobně jako svaly na ostatních částech těla náchylné k oslabení a ochabování s věkem.

Obličejová cvičení představují fascinující oblast v osobní péči a wellness, která získává na popularitě. V naší stále více vizuálně orientované společnosti je vzhled jedním z klíčových aspektů sebeúcty a sociální interakce. Jak postupujeme ve věku, přirozené procesy stárnutí ovlivňují nejen zdraví naší pleti, ale také vzhled a tonus svalů obličeje. To vede mnoho lidí k hledání metod, jak tyto známky stárnutí minimalizovat a udržet si mladistvý vzhled.

Cvičení obličejových svalů nabízí řešení, jak cíleně posilovat obličejové svaly, které podporují pokožku a formují rysy obličeje. Tyto techniky nejenže pomáhají udržovat mladistvý vzhled, ale také mají pozitivní vliv na celkové zdraví a funkčnost pokožky. Díky zlepšení krevního oběhu a zvýšení produkce klíčových stavebních prvků jako jsou kolagen a elastin, mohou cvičení obličeje efektivně bojovat proti vráskám a ochabnutí pleti.

Kromě estetických výhod, cvičení obličejových svalů také přináší psychologické a emocionální benefity. Regulární cvičení může působit jako relaxační a antistresová aktivita, která posiluje duševní zdraví a podporuje pocit pohody. To vše vede k lepšímu sebevědomí a kvalitě života. Tímto způsobem se obličejová cvičení stávají nejen prostředkem pro zlepšení fyzického vzhledu, ale také pro posílení vnitřní pohody a sebevědomí.

face-yog

Proč cvičit svaly obličeje?

Cvičení svalů v obličeji přináší řadu výhod pro estetický vzhled i celkové zdraví pokožky. Posilováním svalů obličeje můžeme zlepšit kontury obličeje, což vede k výraznějšímu a mladšímu vzhledu. Pravidelné cvičení také pomáhá redukovat výskyt jemných vrásek a tím, že zvyšuje svalový tonus pod kůží, může vést k hladší a pevnější pokožce. Dále, zvýšený krevní oběh zlepšuje dodávku živin a kyslíku do pleti, což podporuje její regeneraci a zdraví. Navíc, obličejová cvičení mohou působit jako relaxační technika, která snižuje stres a zlepšuje duševní pohodu, což může mít pozitivní dopad na celkovou kvalitu pokožky. Cvičení svalů v obličeji tedy nabízí komplexní přístup k udržení mladistvého vzhledu a zdraví pokožky.

  1. Zlepšení tvaru a kontur obličeje

Obličejové svaly, stejně jako kterékoli jiné svaly v těle, mohou ztrácet svou sílu a elasticitu s věkem. Posilováním těchto svalů můžete pomoci udržet nebo dokonce zlepšit definici obličejových rysů. Pravidelné cvičení může vést k pevnějším a více vyváženým rysům, což může mít pozitivní vliv na celkový vzhled vašeho obličeje.

  1. Prevence a redukce vrásek

S věkem a opakovaným používáním určitých mimických svalů se na obličeji mohou tvořit vrásky a jemné linky. Cvičení obličejových svalů může napomoci jejich redukci tím, že posílí podpůrnou strukturu kůže. Když jsou svaly pod kůží silné a zdravé, pokožka nad nimi může vypadat hladší a pevnější, což může vést k zpomalení procesu stárnutí pokožky.

Velmi oblíbené jsou pak produkty, ve kterých najdete Retinol, eventuálně nahlédněte do naší nabídky - produktů na vrásky.

  1. Zlepšení pružnosti a tonusu pokožky

Cvičení svalů obličeje může zlepšit pružnost a tonus pokožky tím, že zvyšuje krevní oběh a stimuluje produkci kolagenu a elastinu, které jsou klíčové pro udržení mladistvé a zdravé pokožky. Zvýšený krevní oběh přináší více živin a kyslíku k buňkám pokožky, což pomáhá udržovat pokožku živou a svěží.

  1. Podpora duševního zdraví a pohody

Cvičení obličeje může mít kromě estetických výhod také pozitivní dopad na duševní zdraví. Pravidelné provádění obličejových cvičení může být relaxační a může pomoci snížit úrovně stresu. To je zvláště užitečné, protože stres může mít negativní dopad na stav pokožky, včetně zvýšeného rizika akné a jiných kožních problémů.

  1. Zvýšená sebeúcta a sebedůvěra

Vylepšení vzhledu obličeje může vést k zvýšení sebeúcty a sebedůvěry. Když se lidé cítí lépe ohledně svého vzhledu, často se cítí šťastnější a jsou sociálně aktivnější. Tento pozitivní cyklus může vést k lepší kvalitě života.

Jak začít s cvičením obličejových svalů

Cvičení by mělo být pravidelné a systematické. Zde jsou některé základní techniky, které můžete začlenit do svého denního režimu:

Čelo: Položte prsty na čelo a snažte se zvedat obočí, zatímco prsty aktivně brání tomuto pohybu. Tím se posilují svaly čela a může dojít k vyhlazení vrásek.

Oči: Silně mžikání po dobu několika sekund zlepšuje elasticity svalů kolem očí a může redukovat jemné vrásky v této oblasti.

Ústa a lícní kosti: Úsměv s pevně sevřenými rty pomáhá posílit svaly kolem úst. Tento úsměv lze držet několik sekund pro maximální efekt.

Krk: Zvedněte hlavu k nebi, zatímco jemně tlačíte dolní čelist vpřed, což napíná svaly krku a podbradku. 

Doporučení pro cvičení

Pravidelnost: Cvičení by mělo být prováděno denně, ideálně 5-10 minut.

Hydratace: Udržujte pokožku dobře hydratovanou, aby byla elasticita pokožky co nejlepší.

Kombinace s péčí o pleť: Cvičení obličeje lze kombinovat s masážemi a používáním vhodných kosmetických přípravků pro zvýšení jejich účinku.

Typy cviků obličejové jógy

Cvičení obličejových svalů může být skvělým způsobem, jak zlepšit vzhled pleti a zpomalit známky stárnutí. Zde je pět efektivních cviků, které můžete začlenit do své rutiny

  1. Cvik pro čelo: "Vráskořez"
  • Jak na to: Položte obě ruce na čelo, prsty směřují směrem k sobě a mírně se dotýkají. Roztáhněte prsty mezi obočím a jemně táhněte dolů, zatímco se snažíte zvedat obočí nahoru. Tento odporový pohyb pomáhá posílit svaly čela a redukovat výskyt horizontálních vrásek.
  • Doporučený počet: Opakujte 10x, relaxujte a opakujte 2-3 série.
  1. Cvik na oči: "Mžikací mrak"
  • Jak na to: Intenzivně mžikejte po dobu 30 sekund. Tento rychlý pohyb pomáhá posílit svaly kolem očí a zlepšit jejich pružnost, což může pomoci v boji proti drobným vráskám a kruhům pod očima.
  • Doporučený počet: Opakujte 3-4 série s krátkými pauzami mezi nimi.

jak-pecovat-o-plet

  1. Cvik na lícní svaly: "Rybička"
  • Jak na to: Nadechněte se, následně nafoukněte tváře a přesouvejte vzduch z jedné strany na druhou. Tento cvik pomáhá posílit lícní svaly a dává tvářím pevnější a plnější vzhled.
  • Doporučený počet: Držte vzduch na každé straně po 5 sekund a opakujte 10x na každou stranu.
  1. Cvik na ústa: "Široký úsměv"
  • Jak na to: Úsměvem co nejširším bez zavírání rtů, zatáhněte rty co nejdále k oběma stranám. Držte pozici pár sekund a pak uvolněte. Tento cvik posiluje svaly okolo úst a napomáhá k vyhlazení vrásek okolo nich.
  • Doporučený počet: Opakujte 10-15x, relaxujte a opakujte 2-3 série.

face-yoga-usmev

  1. Cvik na krk a čelist: "Girafa"
  • Jak na to: Nakloňte hlavu zpět, pohled směřujte nahoru. Pomalu stlačte dolní čelist vpřed a držte. Tento cvik napíná svaly krku a podbradku, což pomáhá v boji proti ochabnutí a posiluje spodní část obličeje.
  • Doporučený počet: Držte pozici 5-10 sekund, opakujte 5x, relaxujte a opakujte 2-3 série.

Tyto cviky by měly být prováděny pravidelně pro nejlepší výsledky. Vždy se snažte udržet techniku správně a být konzistentní s praxí, aby bylo dosaženo optimálního omlazení a pevnosti obličeje.