Jak zpomalit stárnutí pleti?

Přírodní látky proti stárnutí pleti

Stárnutí pleti je ovlivněno dvěma hlavními skupinami faktorů: vnitřními a vnějšími. Vnitřní faktory jsou ty, které nemůžeme ovlivnit, jako je genetika a přirozený biologický proces stárnutí. Naše geny určují, jak rychle budou v našem těle probíhat procesy, které vedou k degeneraci kolagenu a elastinu, dvou klíčových bílkovin zodpovědných za pevnost a pružnost naší pokožky.

Vnější faktory, na které můžeme mít větší vliv, zahrnují životní styl, expozici slunečnímu záření, znečištění a stravovací návyky. Sluneční záření je zdaleka největším nepřítelem mladistvé pokožky, protože ultrafialové záření UVA a UVB způsobuje poškození DNA a urychluje proces stárnutí pleti. Dalšími faktory jsou kouření, nadměrný příjem alkoholu a chronický stres, které také negativně ovlivňují vzhled a zdraví naší pokožky.

I když genetika má značný podíl na stárnutí vaší pokožky, existuje spousta faktorů, které mohou tento proces urychlit. Škodlivé látky ve vzduchu, jako je ozon, oxid uhelnatý a dusičitý, mohou způsobit poškození kůže. To může způsobit změny v bílkovinných sloučeninách, ztrátu buněčné struktury a narušení spojení mezi vrchní a spodní vrstvou kůže.

Nadměrný stres, hormonální nerovnováha, špatné stravovací návyky a poškozená ozonová vrstva jsou jen některé z faktorů, které mohou negativně ovlivnit stárnutí vaší pokožky tím, že propouštějí více škodlivého UV záření.

Je nezbytné zajistit hlubokou regeneraci kůže a ochranu před škodlivými vlivy, které urychlují stárnutí. Pouze dobře regenerovaná pokožka se postupně zbavuje toxinů, je hladká, rozjasněná a působí mladistvěji. K tomu mohou významně přispět přírodní látky.

starnuti-pleti01

Látky, které pomáhají bojovat proti stárnutí pleti

Mezi nejdůležitější látky patří vitamín C, A, E, kolagen nebo Omega 3.

1. Vitamín C

Posiluje vaši přirozenou obranyschopnost a pomáhá pokožce chránit se před nepříznivými vnějšími podmínkami. Céčko má schopnost zpevnit pokožku, zesvětlit pigmentové skvrny a posílit ji proti škodlivým vlivům prostředí, čímž předchází předčasnému stárnutí.

Avšak problémem je, že tento vitamín ztrácí svou účinnost pod vlivem světla a vzduchu, proto by měl být chráněn tmavým obalem a ideálně by měl mít pumpičku. Vitamín C můžete aplikovat na pokožku i pomocí různých olejů, jako je například rakytníkový nebo avokádový olej.

2. Astaxanthin

Astaxanthin je antioxidant, který má pozitivní účinky na celý váš organismus, včetně pokožky. Tato látka je vytvářena sladkovodní mikrořasou Haematococcus pluvialis, která vytváří pigment jako ochranu proti UV záření.

Díky antioxidačním vlastnostem je astaxanthin považován za jednu z nejefektivnějších zbraní proti stárnutí. Když jej přijmete do organismu, dochází k omezení oxidace mitochondrií, což snižuje množství volných radikálů, které poškozují buňky a urychlují stárnutí tkání. Působí účinně proti známkám stárnutí pokožky, jako jsou stařecké skvrny, vysušení a vrásky.

Tato látka má také pozitivní vliv na celkový stav pokožky, zmírňuje vrásky a stařecké skvrny, zvyšuje pružnost a hydrataci pleti a zjemňuje její strukturu. Doporučuje se kombinace vnitřního a vnějšího použití, přičemž vnitřní užívání má silnější účinky, ale kombinace s vnější péčí přináší ještě výraznější výsledky.

Další výhodou astaxanthinu je jeho schopnost chránit pokožku před UVB zářením. Má protizánětlivé vlastnosti a dokáže urychlit hojení poškozené pokožky způsobené slunečním zářením.

3. Vitamín A

Vitamín A je jedním z nejdůležitějších nutričních faktorů ve světě péče o pleť, zvláště když jde o boj proti stárnutí. Jeho účinky na pleť jsou mnohostranné a zahrnují několik klíčových mechanismů, které pomáhají zpomalit procesy stárnutí pleti a zlepšit její celkový vzhled.

Podpora produkce kolagenu: Vitamín A, ve formě retinolu a jeho derivátů, je známý svou schopností stimulovat produkci kolagenu. Kolagen je bílkovina zodpovědná za pevnost a pružnost pokožky. S věkem produkce kolagenu přirozeně klesá, což vede k vzniku vrásek a ztrátě pružnosti. Retinol pomáhá tento proces omezit, čímž dochází ke zlepšení struktury a elasticity pleti.

Zrychlení obnovy buněk: Vitamín A podporuje rychlejší obnovu buněk pokožky, což vede k odstranění poškozených nebo starých buněk na povrchu pleti. Tím dochází k vyhlazení jemných vrásek a zlepšení celkové textury a tónu pleti. To také pomáhá minimalizovat vzhled pigmentových skvrn a nerovnoměrného zabarvení, které jsou časté známky stárnutí.

Antioxidantní ochrana: Vitamín A působí jako silný antioxidant, což znamená, že pomáhá neutralizovat volné radikály v pokožce. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit buňky, včetně těch v pokožce, což vede k předčasnému stárnutí. Použitím přípravků obsahujících vitamín A můžeme pomoci chránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením, znečištěním a jinými environmentálními stresory.

Regulace produkce mazu: Vitamín A může také regulovat produkci mazu v pokožce, což je obzvláště významné pro osoby trpící akné nebo nadměrnou mastnotou pleti. Tímto způsobem pomáhá udržovat pokožku čistší a méně náchylnou k zánětlivým procesům.

Přestože vitamín A je extrémně účinný v péči o stárnoucí pleť, je důležité jeho použití správně dávkovat a konzultovat s dermatologem nebo kosmetičkou, zvláště pokud máte citlivou pokožku nebo jste na něj nevyzkoušeli reakci. Retinol a jeho deriváty mohou být v některých případech dráždivé, a proto je důležité začínat s nižší koncentrací a postupně zvyšovat, jak si pokožka zvyká.

starnuti-pleti

4. Vitamín E

Má velmi příznivý vliv na celkovou vitalitu vaší pokožky, pomáhá léčit různé problémy a poškození a podílí se na hojení jizev. Současně ochraňuje pokožku před škodlivými volnými radikály, což snižuje proces stárnutí a minimalizuje drobné vrásky. Tento vitamín je zvláště doporučován během letních měsíců, jelikož chrání pokožku před škodlivými účinky UV záření. Vitamín E je známý jako jeden z nejúčinnějších antioxidantů v péči o pleť a jeho role v boji proti stárnutí je klíčová.

Intenzivní hydratace: Vitamín E je výjimečný svými hydratačními vlastnostmi. Má schopnost zlepšovat hladinu hydratace pokožky tím, že posiluje bariérovou funkci pleti. Toto vede k lepšímu zadržování vody v pokožce, což pomáhá vyhladit jemné linky a vrásky způsobené suchostí.

Ochrana před poškozením UV zářením: Vitamín E působí jako silný antioxidant, který chrání pokožku před škodlivými účinky volných radikálů. Tyto volné radikály se často uvolňují v důsledku expozice slunečnímu záření. Aplikace vitamínu E na pokožku může pomoci omezit poškození způsobené UV zářením a předcházet předčasnému stárnutí.

Zlepšení vzhledu jizev a skvrn: Vitamín E má schopnost urychlovat proces hojení a zlepšovat vzhled jizv a hyperpigmentace. Je to proto, že podporuje regeneraci buněk pokožky, což je zásadní pro obnovu poškozené pokožky a zesvětlení tmavých skvrn.

Protizánětlivé účinky: Vitamín E má přirozené protizánětlivé vlastnosti, což je užitečné pro zmírnění podráždění a zánětu pokožky. Toto je obzvláště důležité pro ty, kteří trpí kožními onemocněními jako je ekzém nebo psoriáza, ale také pro ty, kteří chtějí zmírnit obecné podráždění spojené s různými dermatologickými procedurami.

Synergie s jinými vitamíny: Vitamín E často pracuje v synergii s vitamínem C a dalšími antioxidanty, zvyšující celkovou účinnost ochrany pokožky před oxidativním stresem. Toto spojení zlepšuje schopnost pokožky odolávat vlivům, které mohou způsobovat stárnutí.

Kvůli těmto vlastnostem je vitamín E často součástí formulací zaměřených na anti-aging a obnovu pleti. Jako kosmetička doporučuji vyhledávat produkty, které obsahují vitamín E, zejména pokud máte suchou nebo zralou pokožku, a integrovat je do vaší denní péče o pleť pro maximální benefit.

5. Aphloie

Aphloia je strom původem z Madagaskaru, který dokáže úspěšně přežívat v extrémních podmínkách. Pokud je v ohrožení, dokáže obnovit celou svou kůru. Jeho listy obsahují vysokou koncentraci látek, které ho chrání před nepříznivými vlivy prostředí.

Koncentrovaný extrakt z aphloie významně zlepšuje ochrannou funkci pokožky tím, že posiluje soudržnost buněk a jejich strukturu. Pravidelné používání tohoto extraktu pomáhá obnovovat kolagenová vlákna.

6. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny

Tyto látky ovlivňují pružnost pokožky a také fungují pro mnoho dalších orgánů v těle. Díky omega 3 je pleť hebká a vyživená. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy například v rybím tuku, avokádu a avokádovém oleji.

Avokádo obsahuje více než 20 % esenciálních nenasycených mastných kyselin, spolu s vitamíny A, B, C a E, bílkovinami, minerály lecitinem a draslíkem, které jsou někdy označovány jako „minerály mládí". Tyto složky pomáhají vyhladit pokožku a předcházet tvorbě vrásek. Navíc avokádo obsahuje přirozenou ochranu proti slunečnímu záření.

7. Ovocné kyseliny

Ovocné kyseliny odstraňují nejsvrchnější vrstvu kůže, takže poté naroste nová a hezčí. V podstatě jde o jemný chemický peeling. Pleť je sjednocená a projasněná. Pokud používáte ovocné kyseliny, musíte pokožku chránit před UV zářením, a to i v zimě.

8. Kolagen

Kolagen představuje 30 % všech proteinů v lidském těle a je přítomen v pokožce, kloubech, zubech, kostech, šlachách a cévách. V kůži tvoří dokonce 70 % všech proteinů a má klíčovou roli při udržování její elasticity. Dále je důležitý pro udržení kloubní tekutiny, zdravých zubů a kostí.

Ve mladém věku tělo kontinuálně obnovuje starý kolagen novým. Avšak kolem 25. roku tělo přestává vytvářet nový kolagen. Nedostatek nového kolagenu vede k projevům stárnutí, jako jsou vrásky, artritida a problémy s klouby.

9. Koenzym Q10

Částečně ho tělo dokáže vyprodukovat samo a částečně získává z jídla. Zajišťuje syntézu kolagenu, takže je pleť hladká a pevná. Bojuje proti volným radikálům, je to podstatný antioxidant a také umí ochránit před UV zářením.

chyby-pece-o-plet01

8 tipů proti stárnutí

  1. Sprcha

Začněte ve sprše. Tělo prohřejte v teplé vodě a poté přepněte na studenou. Několikrát zopakujte. Otužování je skvělé pro vaše tělo. Budete se cítit dobře, střídání teplot také slouží jako prevence řady chorob, posiluje krevní oběh a zpomaluje stárnutí pokožky.

  1. Ochrana pokožky

Zásadní je ranní a večerní čištění. Šetrné odličování je pro stav pokožky nejdůležitější, zejména si dávejte pozor na pleť okolo očí, která je tenká. Nezapomínejte na opalovací krémy, abyste pokožku chránili před UV zářením. Místo opalování na slunci raději sáhněte po samoopalovacím krému.

  1. Kosmetika proti stárnutí

Již okolo 25 let dochází ke stárnutí kůže. Ze začátku ale nejsou změny vidět. Mnoho žen stárnutí řeší až v moment, kdy si začne všímat prvních vrásek. V pleti začíná ubývat kolagen a kyselina hyaluronová. Proto se o pleť starejte od mládí.

  1. Přestaňte kouřit

Kouření ovlivňuje stárnutí a vzhled pokožky. Kuřáci mají obvykle vějířovité vrásky kolem očí, úst a hluboké vrásky na tvářích. Kůže je zašedlá a obličej vypadá vyzáble. Kuřáci mají asi 3x více vrásek než ti, kteří nekouří. Proto s tímto zlozvykem rychle skoncujte.

  1. Sport

Udržet si pružnou a štíhlou postavu i v pozdějším věku je cílem mnoha žen. Pokud jste neměly štěstí v genetické loterii, musíte na tom prostě pracovat. Pohyb je klíčovým prvkem, který by měl být součástí vašeho každodenního života. Nedostatek pohybu může urychlit proces stárnutí. Ideální jsou protahovací cvičení a cviky s vlastní vahou těla. Pravidelná jóga nejenže posiluje tělo, ale také pomáhá překonávat stres, který je dalším faktorem stárnutí. Pokud je pro vás jóga příliš pomalá, zkuste efektivní pilates, který spojuje prvky jógy a baletu. Pravidelný pohyb podporuje cirkulaci, snižuje krevní tlak a posiluje srdce.

  1. Stres

Život v trvalém napětí není pro zdraví příliš vhodný. Kvůli stresu můžete vypadat až o 10 let starší. Každodenní tlak, nedostatek odpočinku, spěch při jídle nebo dlouhé hodiny u počítače. Znáte to?

Zamyslete se, jestli nemůžete nějakou práci přenechat někomu jinému a trochu si odpočinout. Stres se projevuje i na kondici vlasů. Není to jen prázdné rčení, že „z toho zešedivíš“. Kromě změny barvy mohou vlasy začít také vypadávat. Začněte svůj den správně již ráno s úsměvem. Udělejte si chvilku na kvalitní snídani a trochu klidu, abyste pozitivně začali svůj den.

  1. Zdravá strava

Zdravá strava je klíčová pro váš vzhled. Studie naznačují, že konzumace ovoce a zeleniny může zpomalit proces stárnutí pleti. Naopak, vysoký příjem cukru a sacharidů může urychlit stárnutí. Alkohol byste měli také omezit, protože dehydratuje vaši pokožku a vypadáte kvůli němu starší.

Zahrňte do své stravy tzv. superpotraviny, které jsou bohaté na živiny a přinášejí mnoho zdravotních výhod. Mezi ně patří například chlorella, chia semínka, açai, borůvky, losos nebo ořechy. Tyto potraviny obvykle obsahují antioxidanty, které podporují zdravou pleť a mohou chránit před rizikem vzniku rakoviny, zdravé tuky a vlákninu, která podporuje trávení.

  1. Pitný režim

Voda usnadňuje hubnutí, podporuje vstřebávání živin, díky vodě budete mít hezkou a vypnutou pleť. Pokožka se musí hydratovat nejen zvenku, ale i zevnitř.