Retinol - víte, jaké má účinky a jak ho používat?

Vše, co jste chtěli vědět o retinolu

Retinol je zázračný hrdina, který nám pomáhá v boji se stárnoucí pletí. Retinol je derivát vitaminu A a jeho účinky jsou vyhlazování, vypínání a omlazování pleti. Mnoho lidí dosáhlo mladistvého vzhledu pleti právě díky zařazení retinolu do své péče o pleť. Pokud s používáním teprve začínáte, může to být z počátku složité. Musíte se naučit, jak ho aplikovat a s čím ho můžete a nesmíte kombinovat. Pojďme se tedy podívat, čím retinol pleti prospívá a jak ho správně používat.

O retinolu se objevuje spousta rozsáhlých informací a možná jsou pro někoho nesrozumitelné. Pokusíme se vám informace o něm předat o něco jednodušší a srozumitelnější.

Retinol je pouze jedna část kategorie látek tzv. retinoidů. Je to určitá forma vitaminu A, která urychluje regeneraci kožních buněk. Díky tomu pomáhá řešit problémy s pletí.

Také výrazně redukuje projevy stárnutí pleti, a proto jsou produkty obsahující retinol velmi žádané. Retinolový krém či sérum vám pomůže nejen zredukovat vrásky, ale i obnovit tvorbu kolagenu.

Co byste měli o retinolu vědět?

Jak již bylo řečeno, retinoidy jsou deriváty vitaminu A. Ty se přirozeně vyskytují v lidské kůži a pomáhají správné obnově buněk. Také působí jako antioxidanty, které jsou také součástí mnoha potravin. Nalezneme je třeba v rybím oleji, v mase či vejcích.

Retinol si můžete pořídit různě koncentrovaný a silný. Ty silnější produkty s retinolem jsou ale velmi často vázané na lékařský předpis. Volně dostupný retinol zařazuje do své péče o pleť značné množství lidí. Sjednocuje totiž tón pleti, pigmentaci i texturu. Tato účinná látka je dostupná v mnoha produktech. Nalezneme ji v silných nočních krémech ale i v sérech, kde je její koncentrace nižší.

Předtím, než začnete retinol používat, je dobré znát jeho účinky a vhodné postupy při jeho aplikaci.

Jak retinol funguje?

Naše tělo tvoří každých 28 dní nové kožní buňky. Bohužel takto to funguje jen do našeho třicátého roku života. Poté se regenerace kožních buněk začne zpomalovat. Buňky jsou poté schopné regenerace pouze každých 50-70 dní. Tím pádem nám v pokožce déle přetrvávají starší buňky. Naše pleť pak může vypadat matná a suchá nebo může působit unaveně.

A právě retinol dokáže stimulovat výměnu buněk v naší pokožce. Znamená to, že se nám nové buňky obnovují zase častěji. Naše pokožka je pak díky tomu jemná a hebká. Retinol je součást téměř všech kvalitních kosmetických přípravků, které jsou určeny k omlazení pleti. A co víc, je vhodný pro všechny typy pleti.

Účinky retinolu

Retinol je derivátem vitaminu A a je široce uznáván pro své pozitivní účinky na pleť, zejména v oblasti anti-aging péče. Tato látka působí na buněčné úrovni, kde stimuluje produkci kolagenu a urychluje obnovu buněk, což vede k vyhlazení vrásek a zlepšení textury pleti.

Retinol také pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu a může být účinný proti akné tím, že uvolňuje ucpané póry. Dále působí na sjednocení tónu pleti tím, že redukuje pigmentové skvrny a zlepšuje celkový vzhled pokožky. Přestože je retinol velmi efektivní, může zpočátku způsobovat podráždění, jako je zarudnutí, šupinatění a suchost pleti, což vyžaduje postupné zvykání pokožky na tuto látku.

Podrobněji o účincích retinolu na pleť:

  1. Podpora tvorby kolagenu: Retinol stimuluje fibroblasty k produkci kolagenu, což způsobuje zpevnění pleti a redukci jemných i hlubokých vrásek.
  2. Obnova buněk: Zvyšuje rychlost obnovy kožních buněk, což vede k svěžejší a mladistvější pleti.
  3. Regulace mazu: Pomáhá redukovat produkci kožního mazu, což může přispět k léčbě a prevenci akné.
  4. Zlepšení textury a tónu pleti: Vyhlazuje texturu pleti a pomáhá redukovat viditelnost pigmentových skvrn a nerovnoměrného pigmentování.
  5. Sun sensitivity: Retinol zvyšuje citlivost pleti na sluneční záření, což vyžaduje použití vysokého SPF během dne.
  6. Možné vedlejší účinky: Při prvním používání může způsobovat podráždění, jako jsou zarudnutí, suchost a šupinatění pokožky, což vyžaduje opatrné a postupné začlenění do péče o pleť.

Využití retinolu by mělo být přizpůsobeno typu a citlivosti pleti, a je doporučeno začínat s nižšími koncentracemi a postupně zvyšovat, jak si pokožka na produkt zvyká.

Aplikace retinolu

Pokud s retinolem teprve začínáte, měli byste jeho zařazení do své rutiny udělat pomalu a postupně. Pokud budete hned ze začátku užívat vysoké koncentrace nebo ho aplikovat příliš často, můžete si pokožku podráždit. Taková pleť bude pak zarudlá. Z počátku při užívání retinolu může vaše pleť být suchá a šupinatět. Retinol byste měli do své rutiny tedy zahrnout opatrně.

Retinol nemusí být pro každého. A také rozhodně nečekejte zázračné zlepšení hned po prvním použití. Pouze pravidelným používáním docílíte viditelných změn. Výsledky spatříte cca po 2-3 měsících.

Na počátku se vám může zdát vaše pleť vysušená a lehce podrážděná. Toto je při používání počáteční zcela normální proces. Pokud vaše pleť není výrazně bolestivá, doporučujeme vytrvat a dočkáte se žádaných výsledků. Odborně je doporučeno aplikovat retinol jednou až dvakrát do týdne. Poté si vaše pleť začne postupně zvykat a následně můžete retinol začít aplikovat i víckrát týdně. Nezapomeňte spolu s užíváním retinolu do své rutiny zařadit hydratační krémy a séra. Pomohou vám pleť zklidnit a nebude nadměrně vysušená.

Jak začít používat retinol

  • Množství aplikovaného retinolu by mělo být maximálně o velikosti hrášku
  • Začněte s používáním 2x týdně a postupem času se dostaňte až ke každodennímu užívání
  • Přípravky obsahující retinol aplikujte vždy na noc
  • Nanášejte hydratační sérum před každou aplikací retinolu
  • Po nanesení retinolu aplikujte na pleť noční hydratační krém
  • Neaplikujte na pleť žádné kyseliny před ani po aplikaci retinolu
  • Pokud vás čeká důležitá událost, raději se začínáním retinolu počkejte. Berte v úvahu viditelné podráždění, které by vám mohlo zkazit důležitý moment.

Retinol je vyráběn v několika koncentracích. Rozhodně neznamená, že čím vyšší koncentraci zvolíte, tím lepší bude účinek. Naopak. Vyšší koncentrace by mohla vaši pleť zbytečně podráždit a došlo by k zarudnutí. Retinol má stejné účinky i v nižších koncentracích a je proto zbytečné jeho dávku navyšovat.

Kdy retinol na pleť aplikovat?

Retinol je doporučován aplikovat před spaním na odlíčenou a vyčištěnou pleť. Můžete se setkat i se značkami, které doporučují aplikaci přes den. V takovém případě musíte použít dostatečnou UV ochranu vaší pleti (minimálně SPF 30). Ideální užívání retinolu je ale večer.

Jak často retinol aplikovat?

Aplikace retinolu je velmi individuální a záleží především na vaší pleti. Retinol je obecně vhodný pro veškeré typy pleti, ale někdy se může stát, že ho vaše pleť nesnese vůbec. Jiná pokožka ho naopak může snést pouze na čele a některá jen na T- zóně. Je důležité tedy svou pleť sledovat a přizpůsobit se její reakci.

Ale obecně platí, jak již bylo zmíněno, na začátku aplikovat maximálně dvakrát do týdne a postupně navyšovat.

koreanglamour_cz-krasa_s_korejskou_kosmetikou_-_24-5_kroku_jak_spravne_aplikovat_korejske_pletove_emulze_202324

Kdy spatřím první výsledky?

Rozhodně nečekejte zázraky do tří dnů. Stejně jako se vám vrásky neudělaly přes noc, tak je retinol nedokáže přes noc zredukovat. První jemné vrásky se dokáží vyhladit za 12-24 týdnů. U akné pak už za 4-24 týdnů. U hyperpigmentace si počkáte také přibližně 24 nedělí.

Jakou zvolit koncentraci přípravku?

Pro běžné domácí užívání je vhodná koncentrace 0,1 % až 1 % aktivní látky. Silné koncentrace vám může na recept předepsat pouze lékař.

Pro úplný začátek zvolte určitě koncentrované přípravky 0,1 až 0,2 %, Pokud vaše pleť zvládne tyto slabší, můžete po čase přejít ke koncentrovanějším sérům. Uvidíte, že i u nižších koncentrací pocítíte změny.

Nežádoucí projevy retinolu

Naše pleť může být jemně podrážděná, štípat a odlupovat se bezprostředně po aplikaci retinolu. Toto by ale nemělo trvat déle než 15 minut.

Po nanesení se můžete setkat s:

  • Mírným podrážděním
  • Štípáním
  • Odlupováním kůže
  • Šupinatěním
  • Začervenáním
  • Krátkodobým zhoršením stavu pleti, kvůli intenzivní obnově pleti

Pokud tyto projevy přetrvávají nebo jsou intenzivní, umyjte pleť a přípravky dále neužívejte. Několik dnů nechte vaši pleť odpočinout a poté zkuste nižší koncentraci.

Nejčastější otázky kolem retinolu

Co je retinol jsme si již vysvětlili. V poslední době se kolem něj vyskytuje spoustu informací a všechny by vydaly na opravdu velkou knihu. Pojďme si tedy odpovědět na ty základní a nejčastější otázky.

Pro jakou pleť je retinol vhodný?

V podstatě pro všechny typy, pokud ho vaše pleť snese. V některých případech se totiž může stát, že vaší pokožce nesedne, a to ani v nejnižší koncentraci. Toto bohužel musíte vyzkoušet sami. Stačí malé množství a začínat pleť na něj postupně zvykat. Začněte nejprve jednou týdně, pak dvakrát, třikrát a postupem času se dostanete až k dennímu aplikování. Je vhodný pro všechny typy pleti, ať už suchou či mastnou.

Kdy retinol používat?

Retinol zpravidla nanášejte večer na dobře vyčištěnou pleť. Pokud se rozhodnete aplikovat retinol někdy přes den, nezapomeňte použít vysokou UV ochranu s SPF faktorem minimálně 30. Séra a masti obsahující retinol nikdy nekombinujte. Daný kosmetický produkt používejte pouze jeden. Stačí vám malé množství o velikosti hrášku, které lehce vmasírujte prsty do pokožky.

Co je to retinizace?

Retinizace je období, kdy se vaše pleť s retinolem teprve seznamuje. Trvá zhruba 3 týdny. Pokud máte citlivější pleť, můžete svůj obličej na počáteční aplikaci připravit. Omezte exfoliaci, což znamená peeling a čistící kartáčky, pleť dostatečně hydratujte a chraňte před UV zářením. Vyhnete se tak zbytečnému podráždění.

Za jak dlouho se dočkáte výsledku?

U retinolu nemůžete očekávat výsledek za jednu noc. Na vyhlazení jemných vrásek a linek si budete muset počkat 12-24 týdnů. U akné se zlepšení objeví za 4-24 týdnů a stejně tak hyperpigmentace se zlepší za 24 týdnů. Pokud se vám nechce čekat, jiné formy retinolu například retinaldehyd mají až 10x rychlejší efekt.

koreanglamour_cz-krasa_s_korejskou_kosmetikou_-_20-to_je_jak_korejske_omlazovaci_produkty_bojuji_proti_starnuti__202320

Od jakého věku mám retinol používat?

Velmi záleží, jaký problém retinolem chcete vyřešit. Proto je tato záležitost individuální. Funguje u všech věkových kategorií, a proto můžete začít v podstatě kdykoliv. Retinol není totiž jen pomocník na vrásky. Dokáže vylepšit i pevnost pleti, vzhled, rozšířené póry, akné a tmavé skvrny.

Jak poznám, že produkt obsahuje retinol?

Ať už přímo z názvu a nebo ze složení. Pokud je na produktu napsán vitamin A, retinal nebo retinoic acid, jedná se právě o retinol. Může také na kosmetice stát název retinoate-hybridní molekula, což je kombinace retinolu a kyseliny retinové. Tato molekula funguje rychleji a je k naší pleti šetrnější. Můžete ji dokonce používat i přes den, protože je na slunci stabilnější. V každém případě ale nesmíte zapomenout na UV ochranu.

Jaká koncentrace retinolu je pro pokožku nejlepší?

Retinoidy mohou být aplikovány lékařem nebo vám mohou být napsány na lékařský předpis. V ordinaci ale pracují s vyšší koncentrací než je ta, kterou si můžete aplikovat sami doma. Běžně se setkáte v kosmetice s koncentrací 0,1-1% aktivní látky. Je to rozhodně slabší koncentrát, než jaký by vám aplikoval lékař, ale u retinolu platí pravidlo: méně je více. Vaše pleť si musí na něj nejprve zvyknout a proto začínejte s nejnižšími koncentracemi 0,1 - 0,2 %. Ochráníte svou pokožku tak před podrážděním, zarudnutím či narušením kožní bariéry.

Musím změnit další péči o pleť, když používám retinol?

Vitamin A je velmi silná a účinná látka, proto byste do své rutiny neměli zařazovat žádné jiné silné produkty. Můžete užívat kvalitní hydratační a zklidňující krémy a čisticí produkty. Ovšem vybírejte je bez exfoliačních a brusných látek. Na začátku užívání retinolu můžete vaší pleti ulevit produkty s posilujícími a zklidňujícími látkami. Výtažek z tygří trávy, niacinamid, peptidy, ceramidy nebo extrakt ze zeleného čaje budou udeálními pomocníky.

Můžu retinol používat i s dalším aktivními ingrediencemi?

Odpověď zní ano, ale jen některé. Již zmíněné látky jako niacinamid, ceramidy nebo peptidy jsou vhodné. Stejně tak kyselina hyaluronová lze s retinolem bez obav kombinovat. Dodá vaší pleti totiž potřebnou hydrataci. Pokud sáhnete po vitaminu C, tak pouze přes den. Posiluje účinky retinolu a také ho stabilizuje. Rozhodně se ale vyhněte kombinaci retinolu s AHA a BHA, benzoyl peroxide. Tyto látky a retinol do jedné rutiny rozhodne nepatří.