Jak správně čistit pleť ráno a večer?

Základy čištění pleti

Každodenní odličování je velmi důležité pro zachování krásné a zdravé pokožky. Správným čištěním odstraníte z pleti veškeré nečistoty, které se na ní během dne nahromadily. Také pomáhá bojovat s akné, předčasným stárnutím či podrážděním pleti.

Čištění 2x denně

Pleť je potřeba odličovat jak večer, tak ráno. Přes noc pleť regeneruje a tvoří se na ní odumřelé buňky, v noci se také potíte a polštář rovněž není sterilně čistý. Proto věnujte čas čištění pleti i ráno.

První pravidlo je jasné: Vždy si odstraňte make-up před spaním. Očista pleti před nočním odpočinkem je zcela zásadní. Zbytky make-upu mohou zapříčinit ucpané póry a podráždění pleti, zatímco kousky řasenky mohou poškodit řasy. Abyste odstranili veškerý make-up z očí, používejte produkty navržené speciálně pro tuto oblast. Dvoufázový odličovač pro oči a make-up je spolehlivou volbou.

cisteni-pleti-odliceni

Pokud hledáte vhodný odličovač, záleží na tom, jaký make-up používáte. K odstranění lehkých očních stínů a očního líčení stačí produkty bez oleje. Avšak voděodolná řasenka se nevzdá lehce, proto byste měli sáhnout po šetrném dvoufázovém odličovači na olejové bázi, který účinně a šetrně odstraní veškerý make-up, včetně voděodolného očního make-upu a řasenky. V rámci korejské rutiny se vždy začíná čištěním na olejové bázi

A i když nepoužíváte žádný make-up, čištění obličeje každý večer je stále důležité. Vaši pleť obklopuje prach a nečistoty běžně se vyskytující v okolí. K tomu se přidává pot, odumřelé kožní buňky a nadměrná mastnota, kterou musíme odstranit každý večer, aby se předešlo zarudnutí a podráždění pleti.

Odličování podle typu pleti

Až si budete vybírat přípravek na odličování, vždy pamatujte na to, jaký typ pleti máte.

Suchá pleť

Suchá pokožka vzniká kvůli nedostatku vlhkosti a lipidů. Použití nesprávných kosmetických výrobků může tento typ pleti snadno podráždit. Ideálním řešením může být jemné hydratační odličovače bez alkoholu. Alkohol může pleť ještě více vysušit. Při výběru je užitečné hledat jasné označení na obalu, které potvrzuje, že výrobek je určený přímo pro suchou pleť. Produkty na suchou pleť by neměly jen a pouze hydratovat.

Citlivá pleť

Citlivá kůže je snadno podrážděná i lehkými vnějšími vlivy, a proto vyžaduje šetrný přístup při péči. Pro čištění je vhodné používat jemná čistící pěna nebo jiný výrobek obohacený zklidňujícími složkami.

Normální pleť

Máte-li normální pleť, pravděpodobně se nesetkáváte s problémy jako zarudnutí, pupínky nebo černé tečky. Pro udržení její skvělé kondice můžete používat čisticí produkty, které zároveň hydratují. Pro normální pleť je ideální čisticí pěna nebo osvěžující mycí gel. 

Smíšená pleť

Péče o smíšenou pokožku je docela komplikovaná, protože spojuje dva různé typy pleti - suchou na bradě a mastnou na tzv. T-zóně (čelo, nos). Z toho důvodu není možné používat specializované produkty pro péči o celý obličej. Používejte produkt, který pleť hydratuje a zároveň revitalizuje. I smíšená pleť si zaslouží tu nejlepší péči na míru.

Mastná pleť

Mastná pokožka může být náchylná k nedokonalostem, a proto je nezbytné pravidelně a pečlivě čistit. Nezapomínejte také na jemné peelingy. Vhodné jsou hloubkově čisticí gely. Při výběru produktu se vyhněte těm s obsahem oleje. A budete se divit - ale produkty pro mastnou pleť by neměly pokožku vysušovat. Myslete na to při výběru.

Zralá pleť

Zralá pokožka má specifické potřeby. S věkem se stává suchou, ztenčuje se a ztrácí svou pružnost. Pro péči o ni je klíčové zajistit dostatečnou hydrataci, i během čištění. Pro zralou pleť je ideální čisticí pleťová pěna obohacená účinnými složkami proti stárnutí. Vhodné produkty pro zralou pleť jsou základem kvalitní péče o pleť.

cisteni-pleti_2

Nezapomínejte na peeling

  • peeling aplikujte večer, pokožka bude mít přes noc čas zregenerovat,
  • před peelingem pleť nejprve vyčistěte obvyklým způsobem,
  • peeling nenanášejte na oblast očí a úst,
  • důkladně smyjte,
  • používejte maximálně 2x týdně.

Základní pravidla pro správné čištění pleti

  • Ráno postačí pleť umýt čistící pěnou nebo gelem. Večer vždy začneme olejovým přípravkem, který naneseme na suchou pleť a jemnou masáží rozpustíme make-up, po té přidáme trochu vody a olej emulgujeme. Po té důkladně opláchneme vlažnou vodou. Dále pokračujeme čistící pěnou nebo gelem - dle Vašich preferencí a typu pleti. 
  • Je důležité čistit si obličej 2x denně - ráno a večer. 
  • Nikdy nepoužívejte obyčejné mýdlo k čištění pleti, protože by mohlo nadměrně vysušit pokožku.
  • Čistěte si obličej, i když nejste nalíčení. Nečistoty se usazují na obličeji v průběhu dne.
  • Jednou až třikrát týdně si dopřejte pleťovou masku, která pomůže odstranit nečistoty a nadbytečné šupinky kůže.
  • Můžete si vyrobit domácí pleťovou masku třeba z tvarohu, medu a mléka.
  • Čistěte pleť pomocí prstů, nepoužívejte žádné žínky nebo cokoli dráždivého.
  • Čisticí přípravek masírujte do pleti po dobu 60 vteřin.
  • Požívejte vlažnou vodu, nikoli horkou či studenou.
  • Na osušení pleti používejte měkký bavlněný ručník, nejlepší je, když ho denně měníte, tak zabráníte přenosu bakterií.
  • Dodržujte pravidlo dvojího čištění (double cleansing), při kterém používáte dva čisticí prostředky po sobě. První přípravek odstraní makeup. Druhý přípravek pleť vyčistí a připraví na následnou péči.
  • Účinky následné péče zvýší toner. Ten hydratuje, potlačuje volné radikály a hlavně zvyšuje účinnost aplikovaných produktů.

Čištění pleti večer

Večer čistíme pleť mnohem důkladněji, protože spánek s make-upem či bez odlíčení rozhodně naší pleti neprospěje.

Prvním krokem při vaší večerní rutině je tedy odstranit všechen make-up, rtěnku a líčení očí. S tím je spojená také vhodná kosmetika – která vyhovuje zejména vaší pleti. Vybírat můžete z řady čistících gelů, pěn, či mlék, micelárních vod, a čistících olejů. Naopak omezte či zcela vynechejte odličovací ubrousky. Dostatečně je nahradí výše zmíněná kosmetika.

V případě citlivé pleti se raději úplně vyhněte parfémovaným přípravkům a přípravkům obsahujícím alkohol, mohly by totiž způsobit nepříjemné podráždění.

Dnes již existuje také celá řada prostředků, které krom čištění nabídnou i další funkce – jako uvolnění pórů, hydratují či zabraňují vysušování pokožky.

cisteni-pleti02

Jak správně čistit pleť?

Ještě jednou si ve 4 snadných krocích shrneme, jak postupovat, abychom dosáhli správně vyčištěné pleti.

  1. krok – peeling: až 2x týdně byste měla zařadit do své rutiny peeling. Ten pak váš obličej zbaví zbytků staré kůže a zároveň zabrání ucpávání pórů. Myslete na to, že je potřeba používat k tomu určený produkt na peeling obličeje. Nepoužívejte běžný tělový peeling – který by svou hrubostí pokožku obličeje spíše podráždil.

  2. krok – odstranění make-upu a čištění pleti: pravidelně vždy ráno a večer čistíme poctivě pleť. Používejte kvalitní čistící oleje nebo pevné olejové čistící prostředky. Čištění pleti zakončete čistící pěnou nebo gelem.

  3. krok – dočištění a osvěžení: naneste tonikum, pleť bude krásně vypjatá a osvěžená, póry zatažené, a teprve poté naneste sérum a svůj oblíbený hydratační krém. Nezapomeňte, že by i toniku či hydratační krém měl vyhovovat vaší pleti.

  4. krok – pleťová maska: alespoň 1x týdně dopřejte své pokožce regeneraci a výživu v podobě pleťové masky. Vždy ji použijte až je pleť dočištěná a ošetřená pomocí pleťového tonika. Jakmile pleťovou masku sejmete, nezapomeňte nanést krém.