Jak správně pečovat o mastnou pleť?

Zásady péče o mastnou pleť

Trápí vás mastná pleť? Péče o pokožku obličeje je pro mnoho žen náročná a nevědí si s ní rady. Ani věkově starší si ženy si přitom nemusí být zcela jisté, jak správně o svou pleť pečovat. Především v případě péče o snadno se mastící pokožku obličeje může vyvstávat řada nejasností, které vám pomůže objasnit tento článek.

Ve svém okolí jistě narazíte na osoby, které vám budou tvrdit, že mohou na svou pleť nanést jakýkoli přípravek, a bude vypadat pořád stejně. Jejich pleť je totiž zdravá. Nenese známky nedostatků, dokáže dobře odolávat okolním vlivům i hormonálním výkyvům. Takovou bychom si přáli všichni. Bohužel, zpravidla tomu tak není. Pleť červená, dělají se na ní pupínky, nadměrně se mastí, případně se naopak mastí málo a dochází k jejímu vysušování. Na rozdíl od zdravé pleti potřebuje pleť s problémy individuální péči.

Než přistoupíme k péči o mastnou pleť, je důležité vůbec správně identifikovat, že skutečně mastnou pleť máte.

V praxi se totiž rozlišují čtyři hlavní typy pleti:

  • Pleť normální, která se chová vyváženě. Neloupe se, nevznikají na ní suchá místa, ale naopak ani neprodukuje přílišné množství kožního mazu.
  • Pleť suchá bývá na dotek velmi jemná, s viditelnými póry, trpící nedostatkem vlhkosti.
  • Pleť mastná je na pohled lesklá, silná, s výraznými hrubými póry.
  • Pleť smíšená se vyznačuje kombinací mastných a suchých míst. Typická je mastná T-zóna, tedy oblast čela a nosu, případně i brady, zatímco tváře jsou spíše suché.

Proč je důležité znát typ pleti?

Jak poznáte, který typ pleti máte právě vy? Existuje jednoduchý způsob, jak na to. Vezměte papírový ubrousek a rozdělte ho na 5 stejně velkých tenkých proužků. Ihned po probuzení, aniž byste pleť jakkoliv čistili, přitiskněte proužky na čelo, nos, bradu a obě tváře. V místech, kde zůstanou proužky přilepené a po chvilce zprůhlední, máte mastnou pleť. V místech, kde budou naopak proužky suché, bez patrných stop po mastnotě, máte pleť suchou. Pokud všechny proužky zprůhlední, máte mastnou pleť na celé ploše obličeje. Pokud zůstanou všechny proužky beze změny, je vaše pleť celkově suchá. Snadno se ale může stát, že v oblasti T-zóny budou proužky indikovat pleť mastnou, zatímco na tvářích suchou. Jedná se tedy o pleť smíšenou.

pece-mastna-plet01

Pokud vám test pomohl indikovat mastnou pleť, je potřeba hlouběji pochopit, čím se takový typ pokožky obličeje vyznačuje. Základní charakteristikou je nadměrná produkce kožního mazu mazovými žlázami. Jejich aktivitu ovlivňují různé faktory. Kromě genetiky to může být také:

  • Nezdravý životní styl,
  • konzumace alkoholu či tabákových výrobků,
  • dlouhodobý stres,
  • nedostatek vitamínů,
  • nesprávně zvolené kosmetické přípravky.

Tento maz způsobuje lesklý vzhled a celkově rozšířené póry. Mastná pleť bývá spojována s akné (které může mít různé stupně, podle čehož se liší vzhled pupínků), ekzémy, vyrážkami nebo černými tečkami. Kromě neduhů má mastná pleť i svou výhodu – díky mazu stárne viditelně pomaleji a její majitelky (ale i majitelé) pozorují vznik vrásek zpravidla později, jelikož je celkově vlhčí a zachovává si tak svou elasticitu. Maz chrání pokožku před vysušením, ale také působení externích vlivů, kožními nemocemi, různými infekcemi a zárodky.

Než přejdeme k doporučením, jak se o mastnou pleť starat, je důležité zmínit, že v průběhu života se stav naší pleti může měnit. Především u dospívajících, kdy dochází v těle k hormonálním změnám, ale u žen také během těhotenství a následného kojení, což je opět období kolísání hormonální hladiny.

Péče o mastnou pleť je stejně důležitá, jako péče o pleť suchou. Pokud zvolíte nevyhovující přípravky, bude strádat a odvděčí se vám pouze výraznějšími projevy nedostatku. Se správně nastavenou pečující rutinou ale můžete očekávat, že produkci mazu dostanete pod kontrolu. Jak tedy na to?

Čištění a mastná pleť

Prvním, a velmi důležitým, krokem je správné čištění mastné pleti. Za celý den (ale i noc!) se na pleti usazuje prach a nečistoty, který se kombinuje s odumřelými buňkami a produkty dekorativní kosmetiky, což společně vytváří ideální prostředí pro tvorbu infekcí. Ranní a večerní čištění byste nikdy neměli vynechávat. Pravidelné čištění brání mastnému vzhledu, ucpávání pórů a pomáhá pleti udržet přirozenou rovnováhu, čímž se eliminuje vznik bolestivých pupínků a podporuje přirozená regenerace. Vhodným přípravkem pro čištění mastné pleti je jemný mycí gel v kombinaci s vlažnou (rozhodně ne horkou) vodou.

cisteni-pleti02

Obloukem se vyhněte produktům s vysokým obsahem alkoholu, který by pleť vysušil a aktivoval mazové žlázy k ještě větší produkci mazu. Alkohol totiž odstraňuje přirozenou mastnou vrstvu a jeho užití by způsobilo přesně opačný efekt, než si lidé řešící potíže s mastnou pletí přejí. Vhodné nejsou ani přípravky s minerálními či přírodními oleji, které pokožku mastí.

Při výběru přípravků se soustřeďte na ty, které napomáhají k tvorbě normálního množství mazu. Zpravidla je poznáte díky označení pro mastnou nebo smíšenou pleť. Pokud trpíte na hluboké projevy akné a vyrážky, vybírejte z řad přípravků s desinfekčními účinky, které působí protizánětlivě.

S udržením přirozeného pH pomůže pleťová voda, která se zároveň postará i o zúžení pórů a redukci zánětů. Po čištění gelem je navíc skvělá k odstranění posledních zbytků make-upu. Pro mastnou pleť je velmi důležité důkladné dvoufázové odlíčení, kdy právě pleťová voda představuje po čistícím gelu druhý krok. Rozhodně byste ji tedy neměli vynechávat.

Jednou až dvakrát týdně si najděte čas na odstranění podkožního mazu a odumřelých buněk pomocí peelingu. Pro dostatečnou regeneraci provádějte peeling ve večerních hodinách, ideálně těsně před spaním. Do hloubky působí peelingy s obsahem kyseliny salycilové, která zároveň vyhlazuje povrch pleti.

K péči o mastnou pleť patří také aplikace masky se zklidňujícím účinkem. Dobrým tipem je jílová maska rozpouštějící nečistoty a regulující její maštění. Pozor si ale dejte na správnou aplikaci. Na obličeji vám nesmí uschnout, jinak způsobí popálení! Jílovou vrstvu během působení udržujte neustále vlhkou pomocí rozprašovače s vodou.

Hlavním problémem mastné pleti je nedostatek vody. Tu si naše tělo nedokáže samo vytvořit a je proto nutné doplňovat ji zvenčí. Nezapomínejte proto na pitný režim a pleti dopřávejte hydrataci s pomocí vhodných krémů. Ve složení se dívejte ideálně po obsahu kyseliny hyaluronové či mléčné. Vhodné jsou nemastné hydratační krémy s gelovou strukturou.

Udržet vodu uvnitř je možné také pomocí rostlinných másel. Obsahují vitamíny a nenasycené mastné kyseliny, chrání pleť před vnějšími vlivy a posilují její obranyschopnost. Je ale nutné s nimi správně pracovat. Před nanesením másla pleť lehce navlhčete vodou, ať už kohoutkovou, minerální nebo květovou. Teprve poté jemně vmasírujte malé množství másla. Vytvoříte tak emulzi napodobující přirozený hydro-lipidový film, který běžně na pleti máme. Použít můžete jojobový nebo hroznový olej. Určitě se ale nesnažte aplikovat například vazelínu, která by póry jen ucpala.

Z dlouhodobého hlediska můžete své pleti pomoci také aplikací esenciálních olejů. Ty působí antibakteriálně, podporují lymfatický systém, urovnávají činnost mazových žláz a zlepšují prokrvení pleti.

Proč je důležitá správná životospráva?

Kromě správné péče o pleť zvenčí byste se měli také zaměřit na péči zevnitř. V úvodu článku již bylo zmíněno, že na pleť má významný vliv naše životospráva a celkový životní styl. Pravidelný pohyb, ale i relax a odpočinek, pomůže s udržením hladiny stresových hormonů, jejichž nevyrovnanost se projevuje vznikem pupínků, pro které mastná pleť představuje ty správné podmínky. To, co jíme, se často navenek propisuje právě na pleti. Mastné pleti nesvědčí příjem smaženého nebo příliš kořeněného jídla, stejně jako octu či nadměrného množství soli. Pomocí vyváženého jídelníčku doplňujte především vitamín B2 a B5. První zmíněný se hojně vyskytuje v mléčných výrobcích, listové zelenině či vajíčkách. Vitamín B5 najdeme hlavně v masu a droždí, ale také některých druzích ovoce.

Ženy by se měly zaměřit také na správný výběr dekorativní kosmetiky, kterou na svou pleť pravidelně nanášejí. Majitelky mastné pleti se snaží o její zmatnění. K tomu pomohou přímo zmatňující krémy s hutnou texturou. Během dne je možné situaci zachránit zmatňujícími ubrousky.

pece-mastna-plet-makeup

Vyvarujte se make-upu s olejovým složením a raději sáhněte po takovém, který je přímo určený na mastnou pleť. Pro pleť zcela nevhodné je opakované nanášení vrstev pudru. Vhodný je proto pudr transparentní, který není na pleti vidět a nemusí se během dne obnovovat.

Ani u mastné pleti nezapomínejte na pravidelnou aplikaci SPF ochrany. Nemusíte se bát, že byste si na pleť museli nanášet vrstvu opalovacího krému. V dnešní době už existují lehké krémy určené na obličej nebo lze vybrat i denní krém obsahující SPF.

S péčí o mastnou pleť vám mohou pomoci i doma smíchané přípravky. Pro desinfekci lze použít heřmánkovou vodu, kterou jednoduše připravíte patnáctiminutovým spařením lžíce heřmánku. Pro lokální použití se hodí Aloe vera.

Pokud bojujete s mastnou pletí dlouhodobě, kromě péče se zaměřte i na vnitřní rovnováhu a potraviny, které konzumujete. Pleť je totiž častokrát jenom plátnem zobrazujícím náš celkový životní styl.