Zásady péče o problematickou pleť

Jak pečovat o problematickou pleť?

Problematická pleť trápí mnoho lidí i v dospělém věku. V tomto článku se zaměříme na rady a tipy, jak dosáhnout zdravější a krásnější pleti. Přečtěte si, co by mělo patřit do vaší každodenní zkrášlující rutiny, a co byste naopak dělat neměli.

Hlavní původce problematické pleti

Mezi hlavní příčiny špatné pleti může patřit hormonální nerovnováha, špatná péče o pleť i nevhodné kosmetické produkty.

Hormony

Nerovnováha v hormonálním systému může způsobit problémy s pletí. Nejčastěji se tyto obtíže objevují v průběhu puberty, kdy hormony podporují zvýšenou produkci kožního mazu. To může narušit přirozený proces odstraňování odumřelých kožních buněk a vést k nadměrnému množení bakterií na povrchu kůže, což způsobuje vznik pupínků a černých teček.

Hormonální výkyvy mohou ovlivnit pleť i v dospělosti. Často se problémy s pletí zhorší v průběhu menstruace, po ukončení užívání hormonální antikoncepce, během těhotenství nebo po porodu.

Vnitřní očista těla

Po vysazení antikoncepce je dobré tělo vnitřně očistit. Vsaďte na bylinné přípravky, minerály, jako především selen a zinek a komplex B vitamínů. Účinné jsou také pročišťující čaje z kopřivy a šalvěje. Samozřejmostí je zdravý a vyvážení jídelníček.

cisteni-pleti02

Špatná péče o pleť

I když problémy s pletí můžete připisovat hormonálním změnám nebo genetice, existuje řada způsobů, které stav pleti zhoršují.

Problémy často způsobuje nevhodná kosmetika pro váš typ pleti. Těžké krémy, které spíše dráždí mazové žlázy, nejsou v této situaci vhodné. Stejně tak byste se měli vyhýbat kosmetickým výrobkům s komedogenním efektem, které způsobují ucpané póry - což je to poslední, co vaše problematická pleť potřebuje.

Co dalšího stav pleti zhoršuje?

  • Nevhodná strava – dbejte na vyvážený jídelníček, omezte cukry a mléčné produkty.
  • Cigarety – kouření ovlivňuje tělo zevnitř i zvenčí. Kromě žlutých zubů je dalším negativem také ošklivá pleť s pupínky.
  • Slunce – bez krému s UV ochranou byste neměli vycházet ven, a to i v zimě.
  • Nedostatečné čištění kosmetických pomůcek – pravidelně umývejte kosmetické štětce a houbičky.
  • Stres – i stres má negativní vliv na pleť, snažte se relaxovat a stresu se vyhýbat.
  • Roušky – nosíte-li roušku, tak pod ní se pleť velmi potí, pleť je podrážděná a snadno se dělá akné.

Péče o problematickou pleť

Základem je kvalitní kosmetika a pravidelná péče, mimo jiné. Zejména u problematické pleti je důležité nevynechat žádný krok.

1. Čištění

Důkladně vyčištěná pokožka je nezbytná pro zachování jejího zdraví. Každodenní odstranění nečistot a nadměrného kožního mazu je klíčové. Pro denní péči doporučujeme hloubkově čisticí gel, který účinně odstraňuje make-up, nadbytečný maz a nečistoty. Pokud preferujete jinou konzistenci, můžete vyzkoušet čisticí pěnu, ta hydratuje a je vhodná pro čištění obličeje, krku, dekoltu a horní části zad.

Vyhněte se produktům obsahujícím Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES). Tato látka pleť dokonale vyčistí, ale zároveň ji vysuší. Takže mastná pleť se mastí ještě více a současně se na ní objevují suchá místa a šupinky. Místo toho si pořiďte jemné mycí přípravky obsahující například Sodium Cocoyl Glutamate nebo Lauryl Glucoside. Také se vyhýbejte přípravkům se silikony a parafíny.

Neměli byste také zapomínat na kvalitní masku. Alespoň jednou týdně si udělejte chvilku pro sebe, relaxujte při sledování oblíbeného seriálu nebo při čtení knihy a užijte si příjemnou masku.

2. Hydratace

Nezapomeňte, že i pokud máte mastnou pleť, je stále důležité ji hydratovat. Vysušená pokožka totiž může reagovat zvýšenou produkcí mazu, což může zhoršit stav pleti. Vyzkoušejte lehký hydratační krém určený pro problematickou pleť, který umožní pokožce volně dýchat.

Pro urychlení ústupu akné můžete zařadit do své denní a noční rutiny speciální fluid určený pro problematickou pleť. To pomůže sjednotit pleť, zajistit matný vzhled a postupně zmírnit další problémy.

Jestliže bojujete s pupínky jen občas, můžete vyzkoušet lokální produkt pro péči o akné. Nanášejte ho pouze na místa postižená pupínky po očištění pleti. Brzy by měla být vaše pleť zase hladká a zářivá.

jaky-typ-pleti01

Jak pečovat o pleť s akné?

Akné je nejrozšířenější nemocí pokožky. V pubertě se s ním potýká prakticky každý, ovšem problém může přetrvávat až do dospělosti. Kosmetické produkty na akné ničí zánětlivé procesy v pokožce a zmírňují tvorbu kožního mazu. Rovněž podporují regeneraci pleti.

Základ je čištění

Začněte tím, že použijete čistící gel, který zmenšuje tvorbu kožního mazu, podporuje přirozené ochranné mechanismy pokožky a zabraňuje vysoušení. Zvolit můžete například produkt obsahující AHA kyselinu a kyselinu mandlovou. AHA kyseliny odstraňují odumřelé buňky, pomáhají odbourat zanesené póry a snižují riziko vzniku zánětů.

Pleťové krémy pro problematickou pleť

Běžné denní krémy nejsou vhodné pro problematickou pokožku s akné, jelikož vyžaduje speciální a dlouhodobou péči obsahující potřebné účinné látky. Skvělý je zklidňující krém obsahující peptidy, složky jako Defensil-Plus a Dermosoft decalact, mandlový olej, skvalen a vitamín E. Takový krém je lehký, rychle se vstřebává a okamžitě zklidňuje problematické oblasti pokožky. Pomáhá regulovat nadměrnou produkci kožního mazu a zmatňuje pleť. Důkladně hydratuje suchou pokožku, podporuje obnovu normálních funkcí pokožky a viditelně zlepšuje její strukturu.

Pleťové oleje pro problematickou pleť

Oleje dokáží v pleti uzamknout její přirozenou vlhkost, takže bude hydratovaná. Tzv. suché oleje nemastí, mezi nejpopulárnější patří jojobový či olej z hroznových jader. Doporučují se i oleje konopné, pupalkové, brutnákové nebo chia. Tyto oleje ale mastí. Nezapomeňte, že oleje se nanáší na vlhkou pleť.

Maskování nedokonalostí

Vyzkoušejte tónovací denní krémy regulující tvorbu mazu, hydratující a zklidňující. Make-up by měl být lehký, sjednocovat pleť, nemastit a samozřejmě jemně krýt nedokonalosti. Rovněž nesmí chybět ochrana před UV zářením.

Rychlá pomoc

Někdy je potřeba použít produkt, který pupínek co nejrychleji zlikviduje. Použijte lokání výrobek, který aplikujte pouze na pupínek. Vhodné jsou různé boostery, které stimulují buněčnou aktivu a zklidňují zánět. 

Proč je pleť mastná?

Mastná pleť je částečně dána geneticky, ale samozřejmě jsou tu i další věci, které mastnotu pleti ovlivňují.

  • hormony,
  • léky,
  • kosmetické produkty,
  • stres,
  • nevhodná životospráva,
  • zvýšená konzumace alkoholu,
  • kouření,
  • málo vitamínů, zejména B2, B5,
  • počasí, především mráz.

jaky-typ-pleti

Co pomáhá na mastnou pleť?

Prach, nečistoty z okolí, kožní maz, odumřelé kožní buňky a nadměrná vrstva make-upu. Tyto prvky vytvářejí ideální podmínky pro vznik infekcí a ekzémů. Základním krokem v péči o mastnou pleť je proto její pravidelné čištění. Tuto rutinu byste měli dodržovat ráno i večer.

Avšak zajistěte si, že skutečně používáte přípravky bez obsahu alkoholu, neboť alkohol má tendenci pleť ještě více vysušovat, zatímco mastná pokožka potřebuje dostatečnou hydrataci.

Při čištění pleti je důležité dodržovat i několik dalších zásad:

  • Používejte vlažnou vodu, nikoli horkou.
  • Nepoužívejte produkty s minerálními nebo přírodními oleji, ty ještě více pleť zmastí.
  • Užívejte přípravky regulující tvorbu mazu.
  • Na vyrážku jsou vhodné produkty s dezinfekčními účinky.
  • Peeling používejte maximálně 2x týdně.
  • Používejte krémy na mastnou pleť, jsou lehčí.
  • Nechoďte spát bez odlíčení.
  • Pravidelně absolvujte hloubkové čištění u odborníka.