Mýty kolem ekzémů, kterým možná věříte

A kterým mýtů věříte i vy?

Pokud vás trápí některý z druhů ekzému, nemusíte se bát, že byste byli na světě jediní. Podle posledních výzkumů trpí lehčí či závažnější formou ekzému asi pětina populace centrální Evropy. Stejně jako v řadě jiných oblastí, i okolo ekzémů koluje řada mýtů. Pojďme si je rozebrat a vysvětlit, proč nejsou pravdivé.

Mýtus první: ekzém se projevuje vždy už v dětství

Ano, velmi často se ekzém objevuje u miminek. Rozhodně to ale neznamená, že by se nemohl projevit i v pubertě, v dospělosti, a nebo dokonce až ve stáří. Zatímco v období dospívání jsou na vině kolísající hormony, u dospělých se může objevit při celkové nerovnováze organismu. Ta může souviset i s razantní změnou životního stylu. Jistou míru zde hraje i stres. V těžkých životních obdobích jsme náchylnější ke změnám tělesného i psychického stavu. Ekzém mohou spustit i běžná onemocnění, jako je chřipka nebo angína.

V případě atopického ekzému, kdy jde o alergii na určitou potravinu či skupinu potravin, se zpravidla objevuje právě u dětí, protože s konkrétním alergenem přichází do styku poprvé. Časem se může zmírnit, nicméně citlivost těla zůstává a může se znovu zhoršit. Nemusí jít ovšem jen o alergii vnitřního původu, v případě takzvaného kontaktního ekzému přichází člověk s alergenem do styku zvnějšku.

Mýtus druhý: dítě dědí ekzém po rodičích

Ano, ale i ne. Jak to? Pokud dítě trpí na ekzémy, jde o důsledek dvou genetických jevů. A sice o oslabení imunitního systému, potažmo zvýšenou citlivost na alergen, a oslabení kožní bariéry, což způsobuje její vyšší citlivost. Trpí-li oba rodiče atopickým ekzémem, existuje až 80% šance přenosu na dítě. Vždy se ale jedná pouze o vrozené predispozice. Tedy nemoc se během života nemusí nikdy projevit. Některé děti se zvládnout ubránit, u jiných nemoc propukne, a to čstokrát v kombinaci s další alergií, nebo i astmatem. Nápomocná může být pro obranu správná životospráva a vyvážený životní styl.

ekzem-myty-detska

Mýtus třetí: ekzém se týká pouze kůže

Protože je atopický ekzém problémem imunitního systému, velmi často ekzém doprovází i další obtíže. Typickým příkladem je senná rýma, astma, alergická rýma, kombinované alergie i další problémy. Pokud se objeví příznaky ekzému, jde o varování, že imunitní systém není zcela v pořádku a je nutné sledovat pečlivě příznaky dalších potíží.

Mýtus čtvrtý: za ekzém může stres

Rozhodně ne. Pokud se narodíte bez predispozic k ekzému, ani dlouhodobě silný stres jej nespustí. Tím určitě není myšleno, že se na vás stres nijak nepodepíše. Zcela jistě ano, ale jinak, než svědivými vyrážkami.

Jestliže ale máte oslabený imunitní systém a ekzém uvnitř „čeká“, stres je pro něj silným spouštěčem. Může příznaky nejen vyvolat, ale také velmi rapidně zhoršit. Nepříjemné projevy a vzhled kůže se pak samy o sobě stávají stresorem, a vy se dostáváte do emoční spirály. Ekzém vás může omezovat v běžném životě, můžete se stydět za svůj vzhled, ostatní se vám mohou vyhýbat. To vše ovlivní vaši psychiku a projevy ekzému se mohou ještě zintenzivnit. Fakt, že ekzém se může projevovat ve vlnách, kdy v jednom období je stav kůže lepší, a jindy zase horší, celé situaci nepomáhá.

Mýtus pátý: ekzém je nakažlivý

Ačkoli se vaše okolí může bát, aby od vás ekzém nechytilo, není tomu tak. Už jsme vysvětlili, že predispozice k ekzémům jsou dány geneticky a spouštěče jsou vnitřního charakteru. K přenosu na druhého člověka nemůže dojít kontaktem ani přenosem tělních tekutin. A určitě ne kontaktem s odumřelou kůží, která se z vaší kůže odloupne.

Mýtus šestý: ekzém se dá vyléčit

Ačkoli v dnešní době existuje celá řada postupů a přípravků, které dokážou projevy ekzému zmírnit, či dokonce zcela potlačit, ekzém není vyléčitelná nemoc. Protože jsou předpoklady k ekzémům vrozené, nelze je z těla odstranit. Jde o chronické onemocnění provázející člověka po celý život. Pokud se vám ovšem podaří najít správnou kombinaci přípravků, vyhnout se vnějším spouštěčům, jako jsou stresové situace a silné alergeny, můžete ekzém dostat pod kontrolu, a žít klidný život bez omezení. Během svého života můžete sledovat výkyvy ve stavu pokožky. Vše se odvíjí od péče, kterou kůži věnujete, celkovému fyzickému stavu, prostředí, ve kterém se pohybujete, i vašemu životnímu stylu.

ekzem-myty-vyleceni

Mýtus sedmý: na ekzém stačí mazání

Ekzém způsobuje nadměrnou suchost pokožky, protože buňky nejsou schopné vlivem narušení funkčnosti mazových a potních žláz vázat vodu. Kůže je proto šupinatá a odlupuje se. Přirozenou reakcí je promaštění. V dobách minulých se za nejlepší prostředek považovalo sádlo, ale ty časy už jsou naštěstí dávno pryč. Dnes si mohou lidé postižení ekzémem vybírat z celé řady citlivých přípravků, které promašťují, ale zároveň jsou dostatečně citlivé, aby kůži ještě více nedráždily. Tady rovnou zavrhneme další babskou radu, a sice nanášet proti svědění na postižená místa líh. Alkohol kůži velmi vysušuje, a zároveň dráždí. Tedy způsobuje přesně ty obtíže, co ekzém samotný, a proto ho ještě zhoršuje.

Při výběru kosmetiky je třeba důsledně dbát na složení. Což platí i o čisticích a pracích prostředcích. Nebezpečné jsou parfemace, chlor, alkohol. Naopak vhodné látky jsou glycerin, panthenol a přírodní másla. Z rostlinných výtažků pomáhá dále oves, konopí či lékořice.

Upravit je třeba i způsob, jakým se sprchujete. Vyvarujte se příliš horké vodě. Pokud se chcete koupat ve vaně, přikápněte některý z olejů. Ačkoliv se čistě přírodní produkty mohou jevit jako ta nejlepší volba, buďte opatrní. Zatímco některým skutečně sednou, jiným vůbec ne. Kromě speciálních kosmetických přípravků je potřeba dbát i na hydrataci zevnitř, a to v podobě dodržování dostatečného pitného režimu.

Mýtus osmý: léčba jedině kortikoidy

Zaprvé, už jsme vyvrátili mýtus, že by se ekzém dal vyléčit. Tedy ani kortikoidy vás ho zaručeně nezbaví. Zadruhé, kortikoidy by nikdy neměly být užívány dlouhodobě, což je v rozporu s charakteristikou ekzému. Při akutních obtížích představují rychlou úlevu. Zbaví vás svědění a zarudnutí, ale jde pouze o první krok. Dlouhodobým užíváním by si tělo na látku zvyklo, a léky by přestaly úplně zabírat. Už vůbec nejde kortikoidy považovat za prevenci. Nejčastější postup je nasazení kortikoidů na začátek léčby pro zmírnění akutního zánětu (postižené místo svědí, je zarudlé a nevzhledné), a následně se přechází k léčbě s pomocí mastí a hydratačních krémů.

Mýtus devátý: jak žijete, ekzém nijak neovlivňuje

Je tomu přesně naopak. V populaci najdeme mnoho příkladů lidí, kteří úpravou životního stylu příznaky ekzému zcela potlačili. Složité životní situace nahrávají stresu, jehož dopady jsme si již osvětlili výše. Zhoršení ekzémů způsobuje i oslabení organismu během jinak nezávažných onemocnění. I duševní nepohoda má na ekzém vliv, a může být spouštěčem.

Byť se jedná o velmi často opakovanou radu, a to nejen ve vztahu k ekzému, vyvážený jídelníček, dostatečný příjem tekutin, pravidelný pohyb, dlouhý spánek, to vše dokáže zázraky.

Mýtus desátý: s ekzémem se nedá koupat

O koupání doma ve vaně už jsme se zmínili. V kombinaci s olejem může být dokonce prospěšné. Napadá vás ale asi, jak je to s bazénem. Vysušující účinky chloru jsou dobře známé a pacienti s ekzémem vědí, že sucho pro jejich kůži není vhodné. Většina se jich ale normálně koupe, jen si dávají pozor, aby se co nejdříve po opuštění bazénu opláchli čistou vodou a ideálně i rovnou namazali hydratačním krémem.

Na každodenní plavání po celý rok to nebude, ale letní radovánky u bazénu si nemusíte nechat ujít. S létem jsou často spojené zahraniční dovolené u moře. Slaná voda a přímořský vzduch jsou pro postiženou kůži léčivé, a proto se pacienti k moři vypravují i víckrát ročně.

ekzem-myty-koupel

Mýtus jedenáctý: ekzém zanechává jizvy

Ložiska ekzému se zpravidla hojí bez jizev. Byť samozřejmě mohou nastat i výjimky. S čím se můžete setkat je vyblednutí kůže, její ztenčení a strie, a to sice v důsledku některých léčebných metod. Ekzém by měl být vždy pod dohledem kožního lékaře, který ohlídá dopady léčby na kůži. Ztenčení kůže je často důsledkem léčby kortikoidy.

Mýtus dvanáctý: ekzém je vlastně akné nebo alergie

Ani jedno, ani druhé. Jde o naprosto odlišné problémy. Při akné dochází k nadměrné produkci kožního mazu, který ucpává póry a projevuje se ve formě pupínků. Tedy akné je problém mastné pokožky, zatímco ekzém naopak problémem pokožky suché.

Zároveň ekzém není ani alergie, ani její důsledek. Je ovšem možné, aby ekzém doprovázel alergie na potraviny nebo pyly. Jde o nestandardní reakci imunitního systému odlišnou od alergie.

Kromě výše zmíněných mýtů se můžete setkat i s tvrzením, že mateřské mléko funguje jako prevence proti ekzému. Není to pravda. Naopak skrze mléko může kojenec přijmout z těla matky rizikový alergen, který u něj spustí projevy ekzému. Jeho výskyt tedy nelze zcela eliminovat.

Ekzémy mohou některé lidi trápit celý život, jiní si projdou horšími stavy během dětství a dospívání, a se srovnáním hladiny hormonů v dospělosti se ekzém dostane pod kontrolu. Platí však, že pokožka, kterou jednou trápil ekzém, zůstává dále citlivá. Tomu je potřeba přizpůsobit výběr kosmetiky i pracích prostředků.