Mýty a polopravdy kolem péče o pleť a kosmetiky

Vyvracíme mýty a polopravdy kolem péče o pleť a kosmetiky

Děláte věci tak, jak Vám je ukázali rodiče či prarodiče? Držíte se rad Vašich maminek a babiček? Ony přeci určitě ví, jak se to má správně dělat. Ale…. co když ne? V tomto článku se podíváme na mýty, které panují v oblasti péče o pleť a pokožku. Jste připraveni si vyvrátit pár domněnek a zjistit, kde je pravda? Nejdříve se podíváme na přesvědčení, která se týkají péče o pleť. Tak pojďte do toho s námi!

  • Závislost pokožky na hydrataci? Hydratace se rozhodně bát nemusíte. Dodá Vaší pleti potřebnou vlhkost a živiny, ale zcela určitě nenaruší její fungování. Na druhou stranu to ale s hydratací nepřehánějte.
  • Masáž ručníkem? Tomu se raději vyhněte. Akorát byste riskovali, že si poškodíte jemnou pleť na obličeji. Stačí, když svou pokožku osušíte lehoučkým tlakem na ručník, ale rozhodně se vyvarujte přílišnému tlaku. Pokud trpíte na akné, doporučuje se místo ručníku používat jednorázové papírové utěrky.
  • Peeling a suchá pleť? I toto spojení se často objevuje, a přeci je mylné! Je sice pravda, že se nedoporučuje užívat peeling na denní bázi, avšak ve správné míře přináší spoustu benefitů. Například zbaví Vaši pokožku nečistot a odumřelých buněk a má i regenerační účinky. Navíc se díky němu pleť krásně prokrví. Exfoliace se tedy nemusíte bát. Rozhodně Vám nehrozí, že byste tím porušili přirozenou rovnováhu Vaší pokožky. Máte už ve své výbavě vhodné produkty na peeling pleti?
  • Zubní pasta proti akné? Tohle je známá klasika, kterou však také nemůžeme odsouhlasit. Tvrzení nejspíše vzniklo z toho, že v některé zubní pasty dokážou zmenšit zánět kvůli obsahu zinku. Jenže obsahují i další složky, jako je fluor a mentol, a ty by mohly Vaši pokožku akorát tak podráždit a přinést efekt opačný.

Vsadíme se, že jen nevěřícně kroutíte hlavou! A přijde toho daleko víc. V následujících odstavcích se totiž společně podíváme na zoubek vlasům a péči o ně.

  • Blahodárné pivo a vejce? Bude Vám to připadat zvláštní, ale v tomhle musíme souhlasit. Vaječný žloutek s trochou olivového oleje Vám zajistí krásně lesklé vlasy. To samé pivo, které máme my Češi tolik rádi. Jediným mínusem je, že jak vejce, tak pivo nevoní zrovna dvakrát vábně.
  • Zastřihnutí konečků pro urychlení růstu? Toto přesvědčení bohužel pravda není. Vlasy rostou od kořínků, které s konečky nemají nic společného. Jestli však máte roztřepené konečky, můžete jim místo neustálých návštěv kadeřníka věnovat správnou péči za pomocí vhodných vlasových prostředků.
  • Časté česání dodá lesk? Zase vedle. Vaše vlasy nebudou zářivější, pokud si je budete česat častěji. Spíše budou mastnější. A to proto, že česání napomáhá tvorbě kožního mazu, který si následně hřebenem hezky rozmístíte po celé hlavě.

myty-kolem-kosmetiky01

  • Vliv měsíce na růst vlasů? Toto tvrzení nemůžeme stoprocentně ani vyvrátit ani potvrdit. Je vědecky dokázáno, že měsíc způsobuje příliv a odliv. Ale co s tím mají společného vlasy? Říká se, že kromě hladiny moře má měsíc vliv i na naši vnitřní rovnováhu včetně vlasů. Ty prý rychleji dorůstají, pokud je zkrátíme v dorůstající fázi měsíce.

Vsaďte v péči o vlasy na kvalitní šampony. A nevěřte všemu, co kdo píše jako zaručenou radu. Důvěřuj, ale prověřuj.

Musíme říct, že i nás některé mýty dost překvapily. Jak jste se mohli přesvědčit sami, některé se ukázaly být dokonce i pravdivé. Kdo by to byl řekl? V další části se pro změnu zaměříme na tělo a přesvědčení spojená s ním.

  • Nejlepší spánek je před dvanáctou? I v tomhle Vás musíme vyvést z omylu. Kvalita spánku se totiž neodvíjí od toho, jestli jdete spát před tím, než hodiny odbijí dvanáctou, nebo až po půlnoci. Na čem skutečně záleží, je odpočinek v hlubokém spánku, který se počítá prvních pět hodin po usnutí.
  • Příliš vody nevadí? Vadí! Ani s vodou byste to neměli přehánět. Její přesné množství se samozřejmě odvíjí od mnoha faktorů, jako je tělesná hmotnost, denní aktivity či pocení. Obecně by se však dalo říci, že Vám bohatě postačí 2 až 3 litry denně.
  • Ze sauny se hubne? Ani toto tvrzení není pravdivé. V sauně se akorát dočasně zbavíte vody v těle, ale po první skleničce bude zase zpátky. Výhody saunování se týkají spíše duševního zdraví než ztráty hmotnosti.
  • Pach potu? Toto tvrzení je spíš oxymóron, a přesto se hojně používá. Pravdou však je, že čerstvý pot není cítit nijak. Páchnout začne až ve chvíli, kdy se do práce dají bakterie přítomné na naší pokožce a začnou ho rozkládat.
  • Křečové žíly kvůli překříženým nohám? To určitě ne. Predispozice ke vzniku křečových žil jsou ve většině případů dané dědičností. Tento mýtus nejspíše vznikl z toho důvodu, že se křečové žíly jako první objevují v oblasti pod koleny.
  • Silnější chlupy kvůli holení? To samozřejmě také není pravda. Chloupek se po oholení může zdát na pohled silnější, ale to jen kvůli tomu, že mu chybí jeho tenká část na špičce. Není proto důvod se obávat holení.
  • Koupele vysušují? Bohužel ano. Naložit se po dlouhém dni do vany zní velmi lákavě, ale příště si raději dejte pozor na pár zásad, jinak byste mohli skončit s velmi suchou pokožkou. Zaprvé dbejte na to, aby teplota vody nepřesáhla 38 stupňů Celsia. Také ve vaně nebuďte příliš dlouho, 30 minut Vám bude muset stačit. Posledním naším tipem je přidat do koupele přípravky s hydratačními účinky.

chyby-pece-o-plet01

Další mýty vyvráceny. A nyní nás čekají tvrzení, se kterými se setkáváme dennodenně. Tak se na ně pojďme pořádně podívat!

  • Za akné může čokoláda? Máme pro Vás dobrou zprávu. I toto je mýtus. Nezdravá strava se samozřejmě odrazí na tom, jak Vaše pleť bude vypadat. Avšak akné rozhodně není způsobeno konzumací čokolády, ale ucpanými póry. Ty se ucpávají, pokud Vaše pokožka produkuje příliš kožního mazu, což může být zapříčiněno hormony, péčí o pleť anebo také tím, jaký typ pleti máte. Věřte, nebo ne, ale pokud sáhnete po čokoládě s vysokým obsahem kakaa, může Vám být naopak prospěšná. Obsahuje totiž spoustu antioxidantů.
  • Pozná se nedostatek vápníku podle nehtů? Nepozná! Sice se říká, že pokud máme na nehtech skvrny, znamená to, že nám chybí vápník. Je to však nesmysl. S největší pravděpodobností se skvrny na nehtech tvoří kvůli dřívějšímu poranění poškozené části nehtu.
  • Je nezdravé číst si při špatném světle? Není. Čtení za špatného světla Vám zrak nepokazí. Vaše oči se akorát budou muset snažit o trochu víc.
  • Chráníme se opalováním? Ano i ne. Rozhodně je menší pravděpodobnost, že si spálíte opálenou kůži, než kdybyste si lehli na sluníčko úplně netknutí paprsky slunce. Neznamená to však, že tím pádem nemusíte používat krémy proti sluníčku. Vždy volte přípravky s dostatečným faktorem SPF.
  • Zabrání sklo slunečním paprskům? Jen malé části. Sklo odrazí pouze 35 % slunečního záření, zbylých 65 % bez problémů projde. Je proto důležité používat vhodné přípravky proti sluníčku, i když jedete autem.

Pevně věříme, že jste se zase dozvěděli něco nového. Pokud by Vám to však nestačilo, nebo jste se chtěli přiučit něčemu z oblasti péče o pleť, připravili jsme pro Vás další sadu mýtů, které kolují mezi lidmi. Správná péče je přeci základem krásné a zdravé pleti. Schválně se sami otestujte, jestli jste některým mýtům až doposud věřili. Tak pojďme na to!

  • Mastnější pleť není třeba hydratovat? Možná si myslíte, že když nepoužijete hydratační krém, tak se zbavíte nadměrného kožního mazu. Musíme Vás však zklamat. I mastná pleť potřebuje dostatečnou hydrataci a pokud Vaši pleť nebudete pořádně hydratovat, začne paradoxně tvořit ještě víc mazu. Nejlepším řešením je zvolit přípravky určené přímo na Váš typ pleti. Konkrétně na mastnou pleť jsou ideální přípravky s obsahem zinku, vitamínů a ovocných kyselin.

jaky-typ-pleti01

  • Peeling není na citlivou pleť? Není peeling jako peeling. Jako první se Vám nejspíše vybaví klasický mechanický peeling, ten se zrnky. Tato běžná varianta peelingu na citlivou pleť opravdu vhodná není. Existuje však i enzymatický peeling, který se nanáší podobně jako maska na obličej a na závěr se oplachuje. Jedná se o šetrnější volbu právě pro ty z Vás, které trápí citlivá pleť. Zároveň Vaší pleti poskytne všechny benefity, které peeling nabízí. A nakonec tu máme domácí peeling. Ten na citlivou pleť nepoužívejte. Jednak proto, že u domácích peelingů jen stěží udržíte správnou hodnotu pH, a také proto, že se může výrobek snadno kontaminovat látkami, které na pleť nepatří.
  • Vyhýbat se micelárním vodám? Nevíme, kdo s tímto tvrzením přišel, ale můžeme Vám na 100 % říct, že je nepravdivé. Micelární vody jsou skvělým pomocníkem při odličování a čištění pleti. Je však důležité používat kvalitní přípravky, a nakonec je z obličeje důkladně opláchnout vodou.
  • Na jaře a na podzim není nutná skincare? Tak to snad ani nestojí za řeč. Vaše pleť samozřejmě potřebuje péči po celý rok. Je proto důležité provádět svou skincare rutinu na podzim i na jaře, protože právě v těchto obdobích byste svou pokožku měli připravit na mrazivou zimu a na parné léto. Nezapomeňte tedy svou pleť poctivě odličovat a pořádně vyživovat a hydratovat.
  • Ucpává make-up póry? I zde se jedná o další klasický mýtus. V minulosti tomu však bylo jinak. Dřívější make-upy totiž neměly příliš kvalitní složení a zatěžovaly pleť, která tím pádem nemohla „dýchat“. V dnešních dobách se však vyrábí takové make-upy, které Vaši pokožku nezatěžují. Dokonce existují make-upy obohacené o látky s hydratační účinky. V regálech obchodů najdete i make-upy vhodné pro citlivou pleť.
  • Je lepší měnit krémy? Samozřejmě že není. Někteří zarputile tvrdí, že si naše pokožka zvykne na účinné látky v přípravcích, pokud je používáme dennodenně. Jedná se však o mýtus, který vyvracejí i samotní odborníci na péči o pleť. Vaše pokožka bude naopak spokojenější, když budete používat produkty, které už „zná“ a vyhovují jí. Vybírejte kosmetiku na míru typu pleti.
  • Jsou vrásky dědičné? Můžete jásat. Nejsou! Vrásky zdědit nemůžete. Nepochybně jsou určité věci, které zkrátka neovlivníte, jedná se například o stárnutí pokožky. Vrásky jsou však primárně záležitostí životního stylu. Takže místo toho, abyste se strachovali, co Vám matka příroda nachystala, zkuste se raději zaměřit na to, jak se stravujete, jestli dostatečně pijete, jak se stresujete a jestli kouříte či pijete alkohol. Také se zaměřte na každodenní péči o pleť. Tyto faktory totiž ovlivní vzhled Vaší pleti daleko víc.
  • Čím více krému, tím líp? No, bohužel tomu tak není. Je proto zbytečné to s množstvím krému přehánět. Pleť totiž nemůže absorbovat přípravky donekonečna, ve skutečnosti toho zvládne vsáknout docela málo. A to, co se nevstřebá, Vám akorát zamastí lůžkoviny nebo oblečení. Pokud trpíte na suchou pleť, zkuste raději krém nanášet vícekrát za den.
  • Strava nehraje roli? Tento mýtus jsme tak trochu nakousli, když jsme se bavili o čokoládě. Říkali jsme si, že pokud nebudete jíst zdravě, odrazí se to na tom, jak bude Vaše pleť vypadat. Pupínky se Vám sice dělat nezačnou, ale pleť bude rychleji stárnout, nebude schopná dobře regenerovat a bude jí chybět pružnost. Pro udržení zdravé a mladé pleti je proto dobré myslet i na to, co svému tělu dáváte.
  • SPF není třeba každý den? Toto je mýtus jako vyšitý. Přípravky na pleť proti UV záření by se měly používat každý den, a to i v případě, že je třeba pod mrakem a sluníčko nesvítí. I mraky totiž propouští nebezpečné sluneční záření, a to až z 80 %. Krém proti sluníčku ochrání Vaši pokožku proti předčasným známkám stárnutí a pigmentovým skvrnám. Především se však jedná o nejlepší prostředek ochrany proti rakovině kůže. Pro spolehlivou ochranu doporučujeme užívat přípravky s faktorem minimálně 30+.

kremy-spf

  • Stres se na pleti neprojevuje? Kéž by! Bohužel má však na naše tělo obrovský vliv. Na pokožce se vysoká hladina adrenalinu projevuje jednak její dehydratací a také zánětem. V důsledku toho pleť produkuje příliš velké množství kožního mazu a tvoří se pupínky. Když k tomu ještě přičteme spánkový deficit způsobený stresem, máte zaděláno na vrásky a kruhy pod očima.
  • Peeling každý den zaručuje mladistvou pleť? Jak se to vezme… Peeling přináší pleti řadu benefitů, od podpory regenerace až po jemnou a svěží pokožku. Problém nastává, pokud to s peelingem přeháníte. Valná většina se shodne na tom, že by se peeling měl používat ideálně 1krát či 2krát týdně. V případě častějšího používání byste si totiž mohli zadělat na kožní problémy, jako jsou ekzémy nebo podráždění, zvlášť pokud máte citlivou pleť. Místo časté exfoliace spíše myslete na to, aby byla pravidelná.
  • Raději hned nový krém? Tvrdí se, že pokud nejsou okamžitě vidět změny na pokožce, měli byste zvolit jiný krém. Tak to ale nefunguje. Ve skutečnosti totiž pleti trvá nějakou dobu, než začne na krém reagovat. Uvádí se až 2 měsíce. Takže pokud Vám krém nedělá ekzémy, alergické reakce, otoky ani svědění, raději s koupí nového přípravku ještě chvíli počkejte. Prokážete laskavost nejen své pokožce, ale i peněžence.
  • Jsou tmavé skvrny důkazem stáří? Hyperpigmentace Vás může začít trápit v jakémkoliv věku, klidně i ve 20 letech. Je sice zapříčiněna především dlouhým několikaletým sluněním bez použití krému s SPF faktorem, ale její další příčinou mohou být i hormonální změny, například během těhotenství.

Samé překvapení, že? A přijdou další! Nyní se totiž podíváme na další chybná přesvědčení, tentokrát ze světa kosmetiky. Pojďte s námi zbořit další mýty!

  • Je lepší mýt si obličej častěji? Není. Odborníci se shodují, že ideální četnost je 2krát denně, a to na začátku dne a na jeho konci. Ranní čištění obličeje zbaví pleť veškerých nečistot, které na ní ulpěly během spánku. Večerní čištění ještě navíc smyje z pokožky make-up. Teprve po důkladném vyčištění obličeje a krku přichází na řadu séra a krémy. V případě, že to budete s čištěním přehánět, riskujete narušení přirozené rovnováhy a bariéry Vaší pokožky. To následně vede k citlivé a podrážděné pokožce. Jiná situace pak nastává, pokud chodíte během dne cvičit nebo vykonáváte nějakou fyzicky náročnou aktivitu. V takovém případě přichází v úvahu mytí častější. Ale pamatujte, že všeho moc škodí.
  • Lze zmenšit póry? Póry bohužel zmenšit nemůžeme. Může se však stát, že se Vám po vyčištění zdají menší. Je to proto, že se vlivem nečistot mohou zvětšit a pak působí větší.
  • Je lepší si za kosmetiku připlatit? To je opravdu individuální. V některých případech ano, v jiných zase ne. Místo ceny se spíše zaměřte na složení a na typ Vaší pleti. Ostatně, podívejte se na naše bestsellery, kde najdete dražší i levnější kousky. Prostě a jednoduše - než cena, je důležitější složení!
  • Pořadí produktů nemá vliv? Opět chybné přesvědčení. To, v jakém pořadí aplikujeme jednotlivé produkty na pleť, má nepochybně vliv na jejich vstřebávání. Vždy postupujte podle konzistence – řidší produkty jako první a až po nich hutnější krémy. Krémy a oleje totiž vytvoří na pleti bariéru, kterou lehoučké produkty na vodní bázi zkrátka nemají šanci prostoupit.
  • Je akné záležitost puberty? Je i není. U mužů se kvůli hormonálním výkyvům může akné objevit v období puberty a po jejím skončení zase zmizet. U žen je však situace trochu složitější, neboť jejich hormony kolísají neustále. Jedním z důvodů je například menstruační cyklus. A tak se může stát, že i ženy, které na akné nikdy netrpěly, začnou mít problémy s pletí v období menopauzy. Nesmíte také zapomenout, že stav Vaší pleti je ovlivněn i dalšími faktory, mezi které se řadí strava, stres a péče o pokožku.
  • Určuje výběr produktů hlavně věk? Neurčuje. Výrobci sice rozdělují pleťové přípravky podle věku, ale na to se moc nezaměřujte. Vezměte si například krémy určené ženám od 50 let a výše. Už jenom z podstaty věci nedává moc smysl, aby 80leté ženy používaly stejné přípravky jako ženy 50leté, přičemž 45leté ženy by měly používat produkty jiné, přestože číslo 45 má k 50 rozhodně blíž než 80. Při příštím nákupu tedy raději vybírejte podle typu Vaší pleti a jeho konkrétního stavu a potřeb.
  • Zmizí celulitida, když zhubnete? Nezmizí. Celulitida je ovlivněna velkým množství faktorů, od genetiky přes hormony až po špatný oběh. Nezáleží tedy na tom, jestli máte nadbytečný tuk, nebo ne. Je však pravda, že pokud se zbavíte nadbytečného tuku, zbavíte se i určitého množství celulitidy. Podstatnou roli ale hraje i to, jakou cestu jste ke štíhlejší postavě zvolili.
  • Olej jako nepřítel mastné pleti? Není to tak. V dnešní době se na trhu vyskytuje nepřeberné množství pleťových olejů, včetně těch na mastnou pleť. Nemusíte se jim tedy vyhýbat. Zkuste se však nejprve zaměřit na příčinu Vašeho problému. Tělo nám neustále dává nějaké signály, a to platí i u mastné pleti. Ona totiž mastná pokožka bývá velmi často projevem dehydratace. Pokud Vás trápí mastnější pleť, zkuste se nejprve soustředit na dostatečný pitný režim. Možná budete příjemně překvapeni, jak snadno se Váš problém vyřešil.
  • Pomáhá glycerin s hydratací? Spíš naopak. Glycerin na sebe totiž váže vodu, a to platí i pro pokožku těla a obličeje. Pokud aplikujeme glycerin na pleť, bude pohlcovat a vázat na sebe vodu nejen z okolí, ale i z pokožky. Pokud ho budete používat příliš mnoho nebo příliš dlouho, pravděpodobně si pěkně vysušíte pokožku. Glycerinu se vyhýbejte hlavně v případě, že Vás trápí suchá pleť. Abychom však glycerin jenom nehanili, musíme ukázat i druhou stranou mince. Glycerin totiž napomáhá s absorpcí účinných látek.
  • Má henna regenerační účinky? Ani ne. Na první pohled se může zdát, že vlasy regeneruje, protože je v podstatě obalí. Díky tomu vypadají lépe. Ve skutečnosti ale henna dost vysušuje. Toho můžete využít, pokud Vás trápí zplihlé nebo rychle se mastící vlasy. V případě, že máte suché či poškozené vlasy, se henně raději vyhýbejte. V každém případě se ale jedná o lepší variantu než klasické chemické barvení, takže pokud se pro hennu rozhodnete i tak a Vaše vlasy jsou spíše suché, nezapomeňte na oleje či amlu.
  • Antikoncepce proti akné? Mnozí nedají dopustit na užívání antikoncepce při léčbě akné. Nejedná se však o optimální řešení, protože vůbec neléčí příčinu, pouze potlačí symptomy. Akné navíc nemusí být nutně způsobeno nerovnováhou hormonů. Pokud Vám však žádná kosmetika nepomáhá a zároveň nejste nadšeným zastáncem antikoncepce, můžete zkusit nejdříve přírodní cestu. Existují totiž rostliny, které jsou schopné optimalizovat činnost hormonů v těle. Jedná se například o fytoestrogeny, které se svým složením podobají hormonu estrogenu. Vyskytují se jednak v různých potravinách, například ve vojtěšce, ale můžete je zakoupit i ve formě kapek pod názvem Gynex či Estrozin. Není také od věci sáhnout po esenciálních olejích, jako je šalvěj nebo geránium.
  • Nekupovat pasty bez obsahu fluoru? Vyskytují se mezi námi tací, kteří tvrdí, že v boji proti zubním kazům nám pasty bez obsahu fluoru moc nepomůžou. To samozřejmě není pravda. Zubní kaz se totiž tvoří kvůli bakteriím, a s těmi si hravě poradí i jiné účinné látky, jako je například masticha, neem nebo hřebíčkový olej. Jedná se o přírodní látky, za které Vám organismus spíš poděkuje. On totiž fluor je poměrně jedovatý a v dnešní době se kvůli pesticidům v půdě nachází tak nějak všude. Proč bychom ho tedy měli přijímat víc, než je nutné? 
  • Vlasy znovu nenarostou? Naštěstí se jedná o další mýtus. Pokud Vám tedy z nějakého důvodu vypadalo spoustu vlasů, nedělejte si z toho velkou hlavu. Zkuste se nejdřív zaměřit na příčinu, protože tělo Vám tím chce dát najevo, že je něco v nepořádku. Jste pod neustálým stresem? Máte fyzické potíže? V případě psychického stresu můžete sáhnout po přírodních metodách, ať už se jedná o Bachovy esence nebo aromaterapii. A pokud byste rádi růst vlasů podpořili, zkuste kokosový olej. Večer ho aplikujte na pokožku hlavy a ráno umyjte přípravkem na vlasy, ideálně bez obsahu sulfátů a jiných přidaných látek. Mezi další účinné metody patří esenciální oleje obohacené o různé bylinky, především o rozmarýn, levanduli, cypřiš, šalvěj a geránium. Jednoduše je přidejte do Vašich olejových zábalů, šamponů a vlasových vod.
  • Produkty speciálně pro dětskou pokožku? I zde Vás vyvedeme z omylu. Vůbec totiž nemusíte utrácet šílené peníze za speciální krémy pro Vaše ratolesti. Raději jim věnujte svůj čas a lásku. Pokud máte malé miminko, pořiďte mu jemný mandlový olej. U větších dětí pak budou stačit produkty, které máte doma. Ty by samozřejmě měly být na přírodní bázi a bez přidaných látek. Takže pokud Vaše dítko netrpí nějakými kožními potížemi, zkuste se spíše zaměřit na to, co můžete Vaše potomky v rámci péče o pokožku naučit.
  • Je lepší rostlina, nebo výtažek z ní? Přestože se v poslední době rozmohl trend extrahovat z rostlin účinné látky, často se tím ztrácí jejich účinnost. Když si to vezmete čistě selským rozumem, příroda ví, co dělá. Mnohé přírodní látky zkrátka fungují lépe, když jejich složkám umožníme, aby spolu navzájem spolupracovaly. Takovým příkladem jsou éterické oleje – dohromady jsou zkrátka efektivnější. Nechceme v žádném případě popírat fakt, že v některých případech je extrahování účinných látek velmi užitečné, ale mnohdy je lepší ponechat věci tak, jak jsou. Nemluvě o tom, že se Vám s komplexními látkami bude lépe pracovat.

chyby-pece-o-plet02

  • Alergie na přírodní produkty? Tak to opravdu ne. Pokud Vás trápí kožní alergie, nemusíte hned běžet do lékárny a popadnout první hypoalergenní věc, co Vám přijde pod ruku. Často si tím můžete naopak uškodit. Tyto přípravky často obsahují chemické látky, jako jsou silikony, ropné deriváty nebo PEGy. Kromě toho, že alergie není něco „normálního“. V první řadě byste se tedy měli pozastavit nad tím, co ji způsobuje, a ne se ji snažit zaplácnout krémy z lékárny. Zkuste se také poohlédnout po přírodní kosmetice. V dnešní době je na trhu velká spousta hypoalergenních přípravků na přírodní bázi.
  • Příroda jako příroda? Mnozí lidé si myslí, že pokud má produkt označení „přírodní“, je v podstatě jedno, odkud pochází. Jenže tak tomu není. Vezměte si třeba takový olivový olej. Ano, jedná se o přírodní produkt, ale jeden může pocházet z velkovýroby a obsahovat všelicos včetně pesticidů a dalších chemických látek, kdežto druhý může být vyroben rodinným podnikem bez přidání jakýchkoliv chemických látek. A věřte, že rozdíl mezi nimi opravdu poznáte. A to samé platí i pro přípravky na péči o pokožku. Proto se kromě popisu „přírodní“ zkuste zaměřit i na jiné věci. Čtěte složení daných produktů, koukejte na certifikace a vybírejte podle toho, za jakým účelem přípravek kupujete. Je totiž úplně něco jiného, jestli kupujete aromalampu jen proto, aby Vám hezky voněl byt, než když od ní čekáte léčivé účinky. Jestli si s výběrem nevíte rady, vybírejte alespoň produkty s označením „bio“, ideálně však s certifikací „Demeter“.

Tak jak jste si vedli tentokrát? Věříme, že jste si rozšířili své obzory ve světě kosmetiky, protože my rozhodně ano. Znáte nějaké další mýty, které kolují mezi lidmi? Podařilo se Vám je vyvrátit?