Jak čistit citlivou pleť?

Poradíme vám, jak na citlivou pleť

Naučte se pečovat o citlivou pokožku tak, aby byla krásná a svěží. Vyhnete se tak nepříjemnostem, jako jsou pupínky, vyrážky či podráždění. Přečtěte si, jaké zásady byste měli při péči o citlivou pleť dodržovat.

Jak rozeznat citlivou pleť?

Citlivá až intolerantní pokožka zpravidla více reaguje na podněty vnitřní i vnější, které by u jedinců s normální pletí reakci nevyvolaly.

Nepříjemné projevy jako mravenčení, pocit horka doprovází často zarudnutí, jež indikuje podráždění.

Pokles prahu tolerance, a tedy zvýšenou citlivost pokožky mají na svědomí tyto faktory :

  1. Epidermis citlivé pokožky způsobuje pokles funkce kožní bariéry. Což poté podporuje dehydrataci a dráždění pokožky látkami z vnějška.

  2. Citlivá pokožka dále nadměrně vylučuje některé neuromediátory – což vyvolává nepříjemné pocity u lidí s citlivou pletí. Právě nadměrné vylučování volných radikálů je dalším faktorem – jež ovlivňuje citlivou pleť.

citliva-pokozka-pece

Proč je čištění citlivé pleti zásadní?

Na spánek bez odlíčení zapomeňte, tedy pokud chcete mít hezkou a zdravou pokožku. Čištění je totiž klíčovým krokem v naší každodenní péči, který nelze jednoduše přehlížet. Jak tedy správně očistit pleť, aby zůstala svěží a hezká?

Čištění pleti zahrnuje mnohem více než jen odstranění make-upu odličovacím mlékem a teplou vodou. Kromě kosmetických produktů je také důležité odstranit nečistoty, jako jsou prach, pot, bakterie a viry, které se během celého dne nahromadí a brání pokožce dýchat. Pokud těmto nečistotám nevěnujeme pozornost, může se naše pleť brzy bránit, což poznáme podle zvýšené tvorby pupínků, rozšířených pórů a vzniku dalších kožních problémů.

Kdy citlivou pleť čistit?

Každý typ pleti, ať už je to suchá, mastná nebo smíšená, vyžaduje péči ráno i večer. Večer je důležité jemně odstranit veškeré nečistoty a připravit pleť na následnou aplikaci pečujících produktů. Ráno je vhodné pleť osvěžit a zbavit ji nadměrného mazu. Při výběru kosmetických výrobků je ideální preferovat ty, které jsou co nejšetrnější a nepřetěžují pleť. Zejména přírodní kosmetika je vhodná, jelikož neobsahuje dráždivé chemické složky. Dále se doporučuje vyhýbat se příliš horké vodě, která může pokožku nadměrně vysušit.

cisteni-pleti_1

Péče o citlivou pleť

Péče o citlivou pleť je pochopitelně náročnější. Musíte dodržovat určitá pravidla a dávat si pozor, jaké přípravky používáte.

Z jakého důvodu je pleť citlivá?

Mnoho žen s citlivou pletí řeší tuto otázku. Existují dvě hlavní příčiny, proč máme citlivou pokožku. Buďto ji zdědíme, nebo se k ní dostaneme v průběhu života. Některé ženy se narodí s citlivou pletí, typicky s velmi světlou nebo průhlednou pokožkou, modrýma, případně zelenýma očima a často světlými či tmavými vlasy. Tato pokožka má tenkou rohovou vrstvu a málo ochranných pigmentů, což ji činí velmi náchylnou k vnějším vlivům a stresu.

Nicméně, i když se citlivou pletí nenarodíte, může se stát, že se k ní dostanete kvůli vnějším faktorům, jako jsou sluneční paprsky, vítr, chlad, špatná strava, používání nevhodných kosmetických výrobků, fyzická zátěž a psychický stres. Zejména suchá pokožka má tendenci se stát citlivou.

Příznaky citlivé pleti

  • pleť je obvykle vysušená,
  • tvoří se šupinky,
  • hrubá na dotek,
  • tvoří se akné či vyrážky,
  • na slunci se jednoduše spálí,
  • zarudnutí, svědění, pocit napnuté kůže,
  • je citlivá na vítr, chlad, slunce, klimatizaci,
  • je citlivá i na vnitřní vlivy, jako je stres a špatná strava.

Jakým způsobem pečovat o pleť citlivou?

Řiďte se pořekadlem „V jednoduchosti je krása“. Jestliže má vaše pokožka příznaky citlivosti, je klíčové upřednostňovat jednoduchou péči. Citlivá pokožka nesnáší časté změny kosmetických produktů. Jakmile najdete produkty, které pro vaši pokožku fungují, držte se jich. Když chcete vyzkoušet nový produkt, integrujte ho do své péče opatrně a sledujte reakci vaší pokožky – reakce se může dostavit až s odstupem času.

Princip jednoduchosti zahrnuje také vyhýbání se produktům s příliš mnoha složkami, což by mohlo komplikovat identifikaci, na kterou konkrétní složku vaše pokožka reaguje.

Jaké zvolit kosmetické produkty?

1. Čištění

Péče o citlivou pleť může být někdy trochu složitější. Je důležité používat jemné čistící produkty, protože citlivá pleť má tendenci rychle se vysušovat. Většinou nepříznivě reaguje na čisticí produkty, které se smývají vodou, jako jsou čistící pěny a gely. Ty nejsou pro citlivou pleť ideální. Naopak, přírodní oleje jsou skvělou volbou. Čistící pleťové oleje šetrně odstraňují nečistoty a zároveň pečují o pleť, aniž by ji vysušovaly.

Pokud jde o čisticí vody a mléka, je důležité vybírat ty, které neobsahují alkohol, nebo mají velmi nízký obsah alkoholu. Můžete to poznat tak, že alkohol je na konci seznamu složek (INCI). Vyhněte micelárním vodám a raději sáhněte po květových vodách.

2. Pečující produkty

Při péči o citlivou pokožku je vhodné používat čisté základní složky. Proti vysušování jsou užitečná přírodní másla, jako bambucké, kakaové nebo mangové. Tato másla udržují hydrataci pokožky, která je díky tomu pružná, hebká a bez šupinek. Kombinace těchto másel s rostlinnými oleji, bohatými na vitamíny a prospěšné látky pro pleť, poskytuje výživu citlivé pokožce. Mezi široký výběr rostlinných olejů můžete bez obav zvolit jemný mandlový olej, vhodný i pro velmi citlivou pokožku, nebo výživný avokádový olej, konopný, šípkový, olej z granátového jablka a další. Je možné experimentovat s různými oleji a opatrně je kombinovat.

V případě, že nejste alergičtí na Aloe vera, doporučuje se používat produkty obsahující tuto rostlinu ve větším množství, protože má výrazné zklidňující účinky. Pokud máte citlivou pleť, vyhněte se používání mechanického nebo enzymatického peelingu. Místo toho můžete zkusit velmi jemný peeling vyrobený z přírodních jílů, oleje a vody, který lze provádět s jemnou masáží.

Vyhýbejte se stresu

Na pleti se odráží také stres. Proto se snažte relaxovat, vyzkoušejte třeba meditaci nebo jógu. Příjemné jsou olejové koupele a aromaterapie.

Přírodní kosmetika na citlivou pleť

Ta je pro citlivou pleť tou pravou. Volte kosmetiku ze 100 % přírodních surovin. Mezi prospěšné látky na pleť patří:

  • heřmánek,
  • měsíček
  • aloe vera,
  • skvalan,
  • včelí vosk,
  • bambucké máslo.

citliva-pokozka-pece01

Tyto složky by kosmetika obsahovat neměla:

  • sodium lauryl sulfate,
  • fragrance/parfum,
  • methylisothiazolinone,
  • ammonium lauryl sulfate,
  • (denatured) alcohol,
  • bismuth oxychloride,
  • silikony (koncovka -cone),
  • ropné produkty = parafín, minerální olej.

Kosmetiku nejdříve otestujte

Než začnete používat nový kosmetický produkt jako součást své denní péče, udělejte si jednoduchý test. Tím zjistíte, zda vaše pokožka reaguje dobře na složky obsažené v tomto výrobku, nebo jestli na ně má nějakou negativní reakci. Pro test můžete použít vnitřní stranu zápěstí nebo kůži pod uchem na krku, protože tato místa jsou známá svou citlivostí a jakékoli nepříznivé reakce se zde rychle projeví.

  • Aplikujte menší množství produktu na pokožku. Vmasírujte a nechte ho vsáknout.
  • Překryjte dané místo náplastí, aby na něj nepůsobily vnější vlivy, a nechte ho působit po dobu jednoho dne.
  • Sundejte náplast. Pokud je pokožka pod ní zarudlá, nedoporučuje se tento produkt používat na větší plochu kůže.

Věděli jste, že projev citlivé pokožky je častý, protože postihuje až 1/3 dospělé populace? Zpravidla postihuje ženy častěji (65 %) než muže (35 %). Některé typy pokožky jsou z genetických důvodů citlivější (světlá). Nicméně, barva pokožky na citlivost nemá primární vliv. S věkem pak projevy citlivé pleti klesají.

Pozor však na skutečnost, že citlivá pokožka může být jedním z projevů chorobných změn na obličeji, jako například rosacea, ekzém a seboroická dermatitida.