Pleť a opalování - seznamte se s fototypy

Proč je důležité znát svůj fototyp při opalování?

Když se řekne léto, většina z nás si představí dlouhé dny zalité sluncem, posezení na zahrádce, aktivity u vody a opalování. To je přirozenou součástí letního pobytu venku a nelze se mu úplně vyhnout. Ať už chytáte bronz cíleně ležením na osušce, nebo na vás paprsky prostě působí během pobytu venku, důležitost používání účinného opalovacího prostředku by vám neměla uniknout. Krém s SPF ochranou byste neměli používat jen při opalování, ale nejlépe pokaždé, kdy opouštíte domov. Zcela nezbytné je denně aplikovat opalovací krém na obličej, kde je pokožka velmi jemná a náchylná na spálení slunečními paprsky.

Abyste svou kůži dostatečně chránili, je potřeba zvolit správný opalovací prostředek. Na jeho výběr bude mít vliv nejen to, kde se hodláte opalovat, ale především genetika – konkrétní fototyp vaší kůže. Přirozenou součástí kůže je barvivo zvané melanin, chránící před UV zářením.

U každého člověka je množství melaninu jiné, a proto je každý z nás různě citlivý na slunce. Množství melaninu je určené geneticky, ale také přírodními a geografickými podmínkami. Melanin se neprojevuje jen na tónu kůže. Ovlivňuje barvu očí, vlasů a ochlupení. Nízké množství melaninu způsobuje, že se dotyčný hůře opaluje, a také se snadno spálí.

Množství melaninu (a jeho rozvrstvení v kůži) určuje takzvaný fototyp. Jde o hodnocení toho, jak dokáže kůže odolávat slunečnímu záření na jaře či na začátku léta, kdy je po zimě poprvé vystavována přímým slunečním paprskům. Zpravidla se rozlišují čtyři fototypy - čím je číslo fototypu nižší, tím méně je kůže odolná.

opalovani01

Jaká je charakteristika jednotlivých fototypů?

1. Fototyp I

Jde o velmi citlivou a snadno podrážditelnou pokožku. Na sluneční paprsky reaguje zrudnutím, téměř nikdy nepřechází svým zbarvením do hnědé. Už během velmi krátkého pobytu na slunci (v řádu minut), dochází ke spálení víček, uší, nosu nebo dekoltu, tedy míst, kde je kůže velice tenká.

K prvnímu fototypu patří asi 2 % lidí na planetě. Typicky jde o osoby se zrzavými vlasy, pihami v obličeji, bílou až „průhlednou“ kůží a světlýma očima. Doporučená doba slunění na přímém slunci je maximálně 10 minut. Při pobytu u moře je nutné vycházet ven s aplikovaným opalovacím krémem o ochranném faktoru SPF 50+. V Českých podmínkách zpravidla stačí ochranný faktor 30. Jinak je tomu ovšem u dětí, jejichž kůže je velmi citlivá a vždy by měla být chráněna co nejvyšším faktorem. Důležité je vrstvu opalovacího přípravku pravidelně obnovovat, a to především při pobytu u vody. I vrstva voděodolného krému zmizí při sušení do ručníku.

Na trhu najdete přípravky určené pro citlivou pokožku, po kterých je vhodné s tímto fototypem sáhnout.

2. Fototyp II

I v případě druhého fototypu se stále jedná o citlivou pokožku. Její majitelé mají také často pihy, ale obvykle mají spíše blonďaté nebo hnědé vlasy a oči modré, šedé či zelené. I tento fototyp na slunci rudne a zpravidla nehnědne. Oproti prvnímu fototypu se však dokáže bránit přímým paprskům pár desítek minut.

K tomuto fototypu se řadí asi 12 % světové populace. Majitelé tohoto fototypu pokožky by měli být obzvláště opatrní na dobu strávenou na slunci a pečliví při aplikování ochranného prostředku. Oproti prvnímu fototypu kůže nereaguje tak rychle a často se stává, že lidé zůstanou na slunci příliš dlouho, a teprve po návratu domů zjišťují míru podráždění.

V našich podmínkách je dostačující SPF faktor 30, k moři se doporučuje nejlépe faktor 40. Pokud se pohybujete na slunci okolo poledne, kdy jsou paprsky nejintenzivnější, neváhejte aplikovat faktor 50+. A to i tehdy, pokud jste schovaní ve stínu.

3. Fototyp III

Třetí fototyp bývá označován za normální pokožku. Ta sice na slunci zrudne (především pokud její majitel zanedbá aplikaci opalovacího krému a vyrazí s odhalenou kůží do prvního slunečného dne), ale velmi dobře následně přejde do různých odstínů hnědé. Odstíny pokožky mohou být bronzové až kaštanové. Tento fototyp se v populaci vyskytuje nejhojněji (78 %). Jeho majitelé mívají hnědé vlasy, stejně tak oči.

I když dojde ke spálení, kůže se dokáže velmi rychle zregenerovat a přejít do hnědých odstínů. Ani tak ale nelze podceňovat používání opalovacích krémů, které stačí s nižším faktorem. SPF 15 pro střední Evropu, SPF 20 až 30 pro pobyt u moře. Důležité je ovšem věnovat se pečlivému mazání mateřských znamének. Ta jsou náchylná k tvorbě nebezpečných kožních nádorů. Ideální je použít na ně vždy vyšší faktor ochrany.

4. Fototyp IV

Slunce nejlépe snášející typ pokožky. Téměř nerudne, naopak velmi snadno a rychle hnědne. Odstín pokožky lze popsat jako hnědý, až téměř olivový. Typické jsou pro jedince s tímto fototypem tmavé vlasy, naopak pihy na jejich tvářích nenajdeme. Přestože je pokožka odolná proti slunečnímu záření, nelze její ochranu přecházet. V našich podmínkách stačí SPF 5 až 10, u moře SPF 15. Pokožka zvládne i několikahodinový pobyt na přímém slunci.

Procentuální zastoupení tohoto fototypu je asi 8 %. Lidé s vysokým obsahem melaninu mívají tendence ochranu před sluncem podceňovat, protože častokrát neznají nepříjemný pocit pnoucí spálené kůže. Ačkoli by se mohlo zdát, že jim stačí namazat se jednou denně, vlastně spíše „pro pocit“, opak je pravdou. Pravidelnou aplikací opalovacího přípravku se chrání před dlouhodobým poškozením pleti, rychlejšímu stárnutí, tvorbě vrásek a rakovině kůže.

opalovani

Už víte, který fototyp jste? Výborně, nyní je čas na doporučení týkající se výběru správného opalovacího přípravku. V obchodech i přímo u výrobců lze vybírat z několika forem ochrany proti slunci.

  • Opalovací krémy – mají hutnou konzistenci, díky čemuž jsou vhodné především pro ochranu obličeje. V dnešní době existují krémy přizpůsobené konkrétním typům pleti (pro suchou pleť, pro mastnou pleť, apod.).

  • Opalovací mléka – stálice v ochraně proti slunci. Velmi snadno se nanášejí a roztírají po celém těle. Nabízí se v mnoha různých velikostech a mohou být obohacena o betakarotén podporující hnědnutí.

  • Opalovací spreje – oblíbené především pro rychlost a jednoduchost aplikace, což ocení především rodiče. Díky rozprašovači se přípravek rovnoměrně rozprostře, a to i do míst, která bývají hůře dosažitelná. Jejich textura bývá nemastná, tím pádem nezanechávají stopy na oblečení.

  • Opalovací oleje – chrání a zároveň vyživují pokožku. Jsou transparentní, nezanechávají na kůži film. Pokožka se po nich krásně leskne.

Kromě těchto 4 základních typů ochrany můžete sáhnout i po gelu, který vám dopřeje při aplikaci zároveň i příjemné ochlazení, nebo opalovací pěně. S ochranou nezapomínejte ani na své rty, a to pomocí balzámů v tyčince či tubě s SPF.

Při výběru přípravků se zaměřte na to, zda obsahují minerální nebo chemický ochranný filtr. Zatímco minerální filtr vytváří na pokožce ochranný film odrážející sluneční paprsky, chemický filtr se vstřebává dovnitř a u citlivých jedinců může způsobit až alergické reakce.

Existují speciální přípravky pro senzitivní pokožku, které ji nebudou dráždit. Ve složení přípravků můžete najít různé přísady, které budou během slunění o pokožku zároveň i pečovat, například bambucké máslo nebo vitamín E. Kosmetika pro citlivou pleť  respektuje její požadavky. Vybírejte proto s rozumem a čtěte zejména složení.

Na co dalšího si dát při opalování pozor?

Ačkoliv jsme se o mateřských znaméncích zmiňovali u třetího fototypu, jejich ochraně by se měli věnovat všichni. Opakovaná aplikace vyššího ochranného faktoru vám ušetři starosti do budoucna. Před sluněním neaplikujte na kůži deodoranty ani parfémy. Ty vytváří na kůži v kombinaci se slunečními paprsky skvrny.

Nepodceňujte pravidelné mazání. I když si pořídíte voděodolné přípravky, neznamená to, že můžete být s jedním namazáním na slunci celý den. Jak po vás kapky vody nebo potu stékají, stírají ochrannou vrstvu, stejně tak ji sami odstraňujete při utírání do ručníku. Raději se namažte vícekrát, vyhnete se bolestivému večernímu prozření, jak moc se vaše pokožka během dne spálila.

Jako podporu odolnosti proti slunečnímu záření můžete preventivně užívat doplňky stravy obsahující vitamíny E nebo C, betakarotén, selen nebo zinek. Jde o antioxidanty, přírodní prostředek napomáhající ochranně kůže. Chrání proti volným radikálům, které oslabují imunitu, ničí klouby a dokonce zvyšují riziko rakoviny.

Co dělat, pokud se přes všechnu snahu spálíte?

Zarudlá místa je třeba ochladit a ošetřit. Zázrakem je čerstvá šťáva z Aloe vera, která je obsažena i v různých chladivých gelech. Účinně pomáhá také panthenol. Rychlým domácím řešením je potření rudých míst bílým jogurtem.

A zejména pak - předcházejte negativnímu vlivu na pokožku vhodnou pleťovou péčí.