Víte, jaký typ pleti máte?

Jak poznat, který typ pleti mám

Tak jako není univerzální typ pleti, tak nejsou ani univerzální přípravky na pleť. Aby si pleť udržela dlouhodobě mladistvý a zdravý vzhled, je třeba se o ní náležitě starat. A to jde pouze v případě, kdy víte, jaký typ pleti máte.

V dnešní době se totiž na trhu vyskytuje velké množství krémů a kosmetiky. Nevhodný výběr by mohl pleti uškodit, či ji podpořit v jejím nesprávném fungování. Je tedy důležité vědět, jaký typ pleti máte, aby pleť mohla fungovat tak, jak má.

Typy pleti

Jak již bylo řečeno, neexistuje jeden druh typu pleti. Každá pleť je unikátní, nicméně všeobecně se typy pleti dají rozřadit do 4 základních skupin:

  • Suchá
  • Mastná
  • Smíšená
  • Normální

Dle tohoto určení je jasné, že typ pleti je dán tím, jak moc mazu se na kůži vyskytuje. Ač rozlišujeme 4 typy pleti, každá pleť je specifická a vyžaduje tak i specifické přípravky, které pleti dodávají to, co přesně potřebuje. V opačném případě může pleť dostávat nežádanou péči, což může vést k jejímu poškození či rychlejšímu stárnutí.

Navíc, typ pleti se v průběhu roku může lehce měnit, a to v závislosti na vyprodukovaném mazu. Maz se (ne)tvoří v reakci na okolní i vnitřní vlivy, jako je počasí, strava, či stres. Proto je žádoucí se o pleť neustále zajímat a všímat si, jak na určité podměty reaguje.

jaky-typ-pleti

Jak zjistit, jaký typ pleti mám?

Zjistit typ pleti není žádná věda. Ohledně problematiky pleti vám vždy nejlépe poradí odborníci. Kosmetičky či dermatologové posoudí typ vaší pleti a doporučí přípravky, které jsou pro onen typ pleti vhodné. Nicméně odhalit svůj typ pleti můžete i v pohodlí domova.

Prvně je potřeba mít dokonale vyčištěný obličej tak, aby byl zbaven veškerého make-upu a nečistot. K odličování používejte vždy prostředky bez alkoholu! Pleť je posléze potřeba nechat odpočívat, a to minimálně jednu hodinu. Jakmile by se test prováděl okamžitě po vyčištění, hrozilo by, že by byl test zkreslený. Po zhruba hodině si prohlédněte vaši pleť v zrcadle, a to na denním světle, a zaznamenejte si vše, co vidíte. Pleť může být lesklá, nebo naopak napnutá. Všímejte si, zda pleť není podrážděná, zda se na ní nevyskytuje akné, vyrážka či jiné nedostatky. Zkrátka vše, co na pleti vidíte. To vám totiž může velmi pomoci s identifikací vašeho typu pleti. Základní typy pleti se rozlišují především podle toho, jak moc a v jakých částech je vaše pokožka mastná, či naopak suchá:

  • Je-li vaše pleť viditelně lesklá po celém povrchu, jedná se o mastnou pleť.
  • Je-li vaše pleť suchá po celém povrchu, jedná se o suchou pleť.
  • Je-li vaše pleť mastná v okolí brady, nosu a čela, může se jednat o smíšenou nebo normální pleť.

Pokud si nejste jistí s tím, kde je pleť mastná a kde naopak suchá, můžete použít čistící papírek na brýle, který vám s tímto problémem pomůže. Papírek postupně přikládejte na různá místa na obličeji. Tam, kde se přichytí a bude průhlednější, je pleť mastná. Kde se papírek naopak nepřichytí, je pleť suchá.

Nejčastějším typem pleti je pleť smíšená, kdy se papírek přitiskne v oblasti čela, nosu a brady. V oblasti tváří pak už nikoli.

Suchá pleť

Suchou pleť poznáte nejen podle toho, že se vám lísteček nepřilepí na žádné části obličeje, ale i tak, že je kůže napnutá. Tento typ pleti totiž nevytváří dostatečné množství kožního mazu. Bez mazu se na pokožce netvoří lipidy, které za správných podmínek zadržují v pleti vlhkost a chrání pokožku proti vnějším vlivům. Pleť je proto dehydratovaná a méně schopná se chránit proti vnějším vlivům.

Poznat to můžete i tak, že se místy může objevit červené zarudnutí, které doprovází svědění. To může mít za důsledek vytváření takzvaných šupinek neboli odumřelé kůže, které se postupně odlupují.

Suchou pleť má na svědomí mnoho faktorů. Z velké části je pleť ovlivněná genetikou. Vzhledem k tomu, že se na pleti netvoří dostatek mazu, je pleť tenčí a hůře reaguje na vnější podněty. Suché pleti nesvědčí vlhkost vzduchu, sluneční paprsky, klimatizované prostředí, příliš vytopená místnost, nebo nedostatek tekutin. Sušší pleť také přichází s věkem. Pleť se totiž hůře hydratuje a dává tak za vznik vráskám.

jaky-typ-pleti02

Jak pečovat o suchou pleť

Suchá pleť vyžaduje hydrataci, proto je dobré sáhnout po produktech, které pokožku hydratují. Obvykle již mají v názvu, že se jedná o hydratační krém. Krom toho je důležitá dbát i na pitný režim. V nejlepším případě je nutné vypít minimálně 2 litry vody denně.

Vhodná je i minerální voda, díky které můžete během dne obličej osvěžovat, a tím pleť tak hydratovat.

K odstranění suché pokožky se doporučuje používat peeling, a to zhruba jednou týdně.

Vše pro suchou pleť najdete ZDE.

Mastná pleť

Na rozdíl od suché pleti, mastnou pleť trápí nadmíra kožního mazu, a to po celé ploše obličeje. Pleť se proto zdá více lesklejší. Pleť má zároveň sklony k nečistotám, jako jsou ucpané póry a akné, které mohou být místy zarudlé a zanícené.

Na druhé straně, díky mazu pleť nestárne tak rychle a nevzniká na ni tolik vrásek. Pleť je totiž díky mazu neustále vláčná. Mastná pleť je nejčastější v pubertálním věku.

Jak pečovat o mastnou pleť 

K péči o pleť by se měly používat produkty, které nejsou mastné. Týká se to tedy i olejíčků. Tyto produkty totiž pleť ještě více promašťují a tím dopomáhají k ucpávání pórů. Vhodné jsou produkty pro hloubkové čištění, které se dostanou i k mazovým žlázám. Při správném čištění se tolik neucpávají póry.

Vyvarovat by se mělo i hutným krémům, které zabraňují pokožce přirozeně dýchat. V nejlepším případě by produkty na mastnou pleť měly obsahovat antibakteriální složky.

Pro pleť je příhodné, když je dvakrát za týden použit peeling. Co se make-upu týče, měl by se vybírat takový, který neobsahuje olej.

Smíšená pleť

Jak již samotný název pleti naznačuje, smíšená pleť je kombinací jak suché, tak mastné pleti. V praxi se to pak pozná tak, že v oblasti T-zóny (= čelo, nos, brada) bude pleť mastná, kdežto v oblasti očí a tváří bude pokožka suchá. V T-zóně pak může být dojít k ucpání pórů a výskyt akné může být tak mnohem větší.

Jak pečovat o smíšenou pleť

Péče o tento typ pleti je velice náročná, neboť každá část pleti vyžaduje jinou péči. Suché části by tedy měly být především hydratované hydratačními produkty, mastná pokožka by zase měla dostávat produkty s antibakteriálními složkami, které nejsou hutné a olejovité.

Všeobecně se doporučuje používat hydratační krémy, které neobsahují velké množství olejů. V tom případě se totiž mohou používat na celou pleť. Zároveň je důležité vyhýbat se jak příliš horké vodě, tak i té studené.

Produkty vhodné pro smíšenou pleť najdete ZDE.

Normální pleť

Neboli ideální stav pleti. Normální pleť je taková, která je vyvážená. To znamená, že T-zóna (čelo, nos, brada) je mastnější, avšak ne tolik, zbytek pleti není ani suchý, ani mastný. Pleť není suchá, je tedy stále hydratovaná. Maz, který se na pleti vyskytuje, nezpůsobuje ucpávání pórů ani vznik akné. Pleť je jemná, až hladká, bez žádných vad. Má narůžovělou barvu a velmi dobře se prokrvuje.

jaky-typ-pleti01

Jak pečovat o normální pleť

Ač se může zdát, že tento typ pleti nevyžaduje přílišnou péči, je stále důležité ji neopomíjet. Pleť by měla být důkladně očišťována a měl by se používat jak denní, tak noční krém pro udržení si vyváženosti pleti.

Jak nastíněno, každý typ pleti vyžaduje jiný přístup a je proto vhodné zajímat se o to, jaký typ pleti máte. Jen díky tomu můžete pleti dávat to, co potřebuje. Tím pak docílíte toho, že pleť bude vypadat mladě a svěže po dlouhá léta.

Pokud stále tápete - rádi vám s vhodnými produkty na míru vaší pleti pomůžeme najít z naší nabídky.