Test snášenlivosti kosmetiky

Test snášenlivosti kosmetického výrobku pokožkou „Patch test“

Jak se tento test vlastně provádí? Proč jej děláme? A proč by jej neměl nikdo nikdy vynechat?

Nebudeme daleko od pravdy, když uvedeme – že dnes už skoro každý trpí nějakou formou alergie. Z nás lidí se stávají přecitlivělé bytosti, kvůli znečištění ovzduší, průmyslově zpracovaným potravinám či způsobu životního stylu mnohých z nás. Kvůli tomu se naše kůže stává stále náchylnější k podráždění či dokonce rozvoji dermálních problémů a nemocí, včetně nepříjemných alergií.

Proto je dnes tak moc důležité – zaměřit se na složení kosmetických produktů, které přichází do styku s kůží. Ale jak na to?

Alergeny v přírodní kosmetice

Na úvod je potřeba zmínit, že velké množství alergenů má původ právě v přírodě. A proto i v přírodní kosmetice se musíme zaměřit na obsah látek, které jsou sice přírodní, ale alergizující.

Pokud trpíte alergií a víte o tom, už sami a aktivně sledujete složení nejen kosmetických produktů. Opatrnosti však není nikdy dosti. Naše pokožka může reagovat v různých kombinacích na různé látky odlišně. A proto je tu Patch test, jehož účelem je ověřit – zda je pro nás daný kosmetický produkt nejen vhodný, ale i bezpečný. Tedy primárně – nevyvolá alergickou reakci pokožky.

test-snasenlivosti01

Proč testovat kosmetiku před využitím?

Řada kosmetických produktů (čest výjimkám) dnes obsahuje vyšší jednotky či desítky složek. A to nemluvíme o řadě těch, které by prostě ve složení být ani neměly – silikony, sulfáty, parabeny, těžké kovy či ropné deriváty aj.

Podívejme se proto společně na to – jak kosmetiku otestovat – pomocí tzv. Patch testu.

Jak správně provést Patch test?

Kdo už byl testován na alergeny – nebude pro něj tento test žádnou neznámou. Na alergologii se testuje alergen na malé plošce kůže pomocí vysoce koncentrované alergizující látce. Poté se sleduje reakce pokožky a vyhodnocuje alergická reakce.

Již zmíněný Patch test je postavený na stejném principu – malé množství kosmetického výrobku naneseme na plošku pokožky. Nejčastěji na zápěstí či do oblasti předloktí. Necháme pak produkt působit až 48 hodin (pokud je to možné) a jestliže se neprojeví nestandardní reakce – výrobek můžeme bez obav používat dle doporučení.

Jestliže ale v oblasti nanesení objevíme začervenání, svědění čí pálení nebo snad oteče – některá ze složek není pro naši pokožku přívětivá. Výrobek poté dále nepoužívejme – obsahuje alergen, který naše tělo neakceptuje.

Produkty pak ještě rozdělujeme na ty, co se vstřebávají do pokožky (tedy je aplikujeme přímo a necháváme působit dlouhodobě) a produkty, jež oplachujeme (slouží k nanesení a krátkodobému působení)

test-snasenlivosti

Produkty, které se vstřebávají do pokožky (pleťové krémy, séra, oleje, antioxidanty, peptidy a další):

V tomto případě platí výše zmíněný postup – kdy produkt aplikujeme na suchou pokožku a po 24-48 hodinách sledujeme místo styku produktu s pokožkou.

Pokud kdykoli během testování na kůži zpozorujete zarudnutí, svědění, pálení či puchýře, produkt již dále nepoužívejte.

Produkty, které oplachujeme (čistící tonika, sprchové gely či šampony…):

Kosmetický produkt naneste na pokožku a nechte působit po dobu stanovenou v návodu použití. Poté danou oblast opláchněte a pozorujte po dobu 24 hodin.

Pokud kdykoli během testování na kůži zpozorujete zarudnutí, svědění, pálení či puchýře, produkt již dále nepoužívejte.

Závěrem je potřeba zmínit – že samotný test stanoví pouze počáteční kožní reakce. Nezaručí vliv dlouhodobého účinu na naši pokožku. Současně – tento test nelze použít k diagnostice hypersenzitivity nebo alergických reakcí na konkrétní složku produktu.

Jestliže u vás přetrvávají obavy z nového produktu – obraťte se na dermatologa.