6+ chyb při čištění pleti

Jaké chyby při čištění pleti děláme?

Při čištění pleti existuje několik pravidel, které byste měli dodržovat. Jen tak bude vaše pleť krásná a mladistvá. Vyvarujte se chyb, které by vaši pleť zbytečně poškozovaly. Přečtěte si, které to jsou.

Proč je důležité pleť čistit?

Pokožka je celý den vystavena různým nečistotám, jako je kožní maz, make-up, odumřelé buňky, pot a bakterie. Tyto látky se neustále hromadí na pleti a zanášejí póry. Pokud je neodstraníte pravidelně, začnou se akumulovat jako vrstva nečistot, což brání správnému dýchání pleti a vstřebávání pečujících produktů. Navíc ucpané póry mohou vést ke vzniku černých teček a akné.

Jenom pokožka bez nečistot a zbytků dokáže efektivně využít všech výhod účinných složek hydratačního krému a udržet optimální hladinu hydratace a přirozené pH. Jestliže pravidelně neposkytujete pleti potřebnou hydrataci, může se stát matnou, hrubou, vysušenou a na pohled mnohem starší, než ve skutečnosti je. Naopak, dobře hydratovaná pokožka zůstává svěží a mladistvá.

Pozitivní účinky pravidelného čištění pleti:

  • mladiství vzhled, rozjasněná a zdravá pleť,
  • zlepšení účinků všech přípravků, které na pleť nanášíte,
  • stažení pórů,
  • hydratovanější pokožka,
  • menší tvorba nadbytečného kožního mazu.

Co se stane, když přestanete pleť čistit?

Pokud úplně zanedbáte čištění pleti, může dojít k ucpaným pórům, což zase může způsobit různé formy akné. Vaše kůže by mohla být zarudnutá, suchá nebo podrážděná. Výsledkem je nečistá, mastná a zdánlivě starší pokožka. Pokožka by s časem mohla začít svědit a lákat vás ke škrábání, což by mohlo vést k vážnému zánětu.

cisteni-pleti

Při péči o pleť je vždy efektivnější zabránit problémům než je následně řešit. Proto doporučujeme pravidelné čištění ráno a večer. Vyberte si vhodný čistící produkt pro váš typ pleti. Jednou až dvakrát týdně proveďte peeling a použijte čistící masku.

Nejčastější chyby při čištění pleti

Nevhodnou péči si můžete zadělat na problémy jako je akné, vyrážky, citlivá pleť či předčasné vrásky. Vyvarujte se proto následujících chyb.

1. Špatné nebo žádné čištění

Bohužel, existuje mnoho žen, které se o svou pleť vůbec nestarají. Dokonce si nečistí pleť vůbec, nebo se o pleť starají pouze ráno, když si připravují make-up. Avšak jít spát s neodstraněným make-upem je pro vaši pokožku velmi nepříznivé, jelikož během noci nemá možnost regenerace. Tímto způsobem nevědomky přidáváte pleti roky, což vede k výskytu a prohlubování vrásek a vaše pokožka působí matně a unaveně.

Ráno rovněž nestačí obličej jen omýt vodou. V průběhu noci se potíte a na pleti se objevuje mastnota, rovněž také nečistoty z polštáře. I ráno proto musíte pleť vyčistit.

Je také zásadní zajistit, aby byla pleť pečlivě vyčištěna až do posledního kousku, takže na konci procedury by na tampónu neměla být žádný stopa po make-upu.

2. Odlíčení není to samé jako čištění

Před čištěním pleti je nutné se nejprve odlíčit. Řasenku, stíny a make-up odličte odličovacím prostředkem na olejové bázi. Až odstraníte veškerý make-up je důležité pleť dočistit pěnovým čistícím přípravkem. Na čištění není nutné kupovat předražené produkty, jsou na pleti velmi krátkou dobu. Raději investujte do kvalitního krému, očního krému, pleťového séra nebo opalovacího přípravku.

3. Jeden tampon na celý obličej

Mnoho žen obvykle využívá jediný tampon k čištění svých očí a obličeje. Pro oči by však měl být použit speciální odličovač, zejména pokud máte voděodolnou řasenku.  Je třeba si uvědomit, že oči jsou velmi citlivé a snadno může dojít k zanesení nečistot, což může způsobit zánět nebo infekci.

cisteni-pleti02

4. Nečistíte krk a dekolt

Když nanášíme make-up, rozprostíráte ho i na krku a dekoltu, ale často zapomínáte tyto partie řádně očistit při večerním čištění pleti. Je důležité pamatovat na čištění krku a dekoltu, protože na těchto oblastech si rychle můžete všimnout vrásek a nehezké pokožky. Krk a dekolt také potřebují pravidelnou péči, zejména po dosažení třicítky, kdy by mělo být běžným rituálem.

5. Nepoužíváte krém

Spoustu žen nepoužívá noční krém, případně vůbec žádný. Ovšem po vyčištění je nutné dodat pleti hydrataci, aby mohla přes noc regenerovat.

6. Nepoužíváte správné přípravky

Používat byste měli olejový čistící prostředek, pěnový čistící prostředek, tonikum a také peeling. Je to sice hodně produktů, ale má to své opodstatnění. Tyto přípravky vám zajistí dlouholetou krásu. Udělejte z čištění pleti rituál, který budete praktikovat denně.

7. Omývejte obličej vlažnou vodou

Nedávejte si na tvář horkou vodu, ta pleť vysušuje. Raději zvolte vodu vlažnou. Obličej opláchněte důkladně několikrát, dokud si nebudete jisti, že na něm nejsou žádné zbytky čisticího přípravku. Jestliže používáte čisticí ubrousky, vždy po jejich použití tvář opláchněte vodou a nejlépe obličej dočistěte pěnovým čističem.

8. Nezapomínejte na peeling

Pravidelný peeling je důležitou součástí péče o pleť. Správný peeling může zjemnit a vyhladit vaši pleť, dodat jí mladší a svěžejší vzhled a pomoci při řešení určitých kožních problémů. Tímto procesem odstraníte odumřelé buňky z povrchu pleti, umožníte jí dýchat a podpoříte regeneraci. Ovšem pozor na to, abyste nepoužívali příliš hrubý peeling. 

Peeling také může přinést úlevu při léčbě akné a lze ho aplikovat nejen na obličej, ale i na pokožku celého těla. Po provedeném peelingu pleť lépe dokáže vstřebat živiny a hydrataci. Je však důležité vybrat si správný přípravek podle konkrétních potřeb pleti.

  • Domácí peeling – peeling si můžete vyrobit domácí, nebo použít koupený přípravek
  • Mechanický peeling – tzv. mikrodermabraze, obsahuje mikročástečky, které obrušují pleť. Není vhodný pro citlivou a aknózní pleť
  • Chemický peeling - nízkeké koncentrace AHA,BHA, PHA - vhodný pro aknózní a citlivou pleť
  • Chemický peeling – pouze u dermatologa, používá se kyselina glykolová

cisteni-pleti01

9. Nepoužívejte elektrický čisticí kartáček denně

Čisticí kartáček sice dokáže pleť dokonale vyčistit, ale nic by se nemělo přehánět. Jestliže máte pleť suchou a podrážděnou, tak ho nepoužívejte denně. Rozhodně ne v kombinaci s retinolem či AHA kyselinami. Doporučuje se kartáček používat dvakrát týdně.

10. Důkladná hygiena

Pokud používáte žínku či houbičku, měli byste ji po každém použití vyprat. Jestliže to neděláte, tak si na tvář opakovaně nanášíte mikroby, kteří se v žínce vyskytují.